Саботажът над Северен поток“ утежни и без това тежката енергийна

...
Саботажът над Северен поток“ утежни и без това тежката енергийна
Коментари Харесай

Йени Шафак: Терористичният акт над „Северен поток“ стана нов 11 септември за Европа

Саботажът над „ Северен поток “ утежни така и така тежката енергийна рецесия и стана за Европа нов 11 септември, написа " Йени Шафак ". Най-много от всички ще пострада Германия, само че тя има два изхода от създалата се обстановка.

От началото на руско-украинския боен спор европейските страни се сблъскаха със сериозен проблем за обезпечаването на енергийната сигурност. Пробивите на тръбопроводите „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “ предходната седмица утежниха този проблем освен от позиция на играчите, нуждаещи се от тази сила, само че в това време и за тези, които доставят силата. А твърдото разбиране, че пробивите са провокирани от акт на бойкот, още повече усложни обстановката.

Фактът, че вследствие на пробивите подаването на природен газ по „ Северните потоци “ изцяло се приключи и според от мащабите на нанесените вреди, тези направления може да бъдат дефинитивно прекратени, ще има доста съществени последици за Германия – страната с най-голяма стопанска система в Европа, която е и една от най-гъсто обитаемоте и най-зависимите от съветския газ страни. Заради военния спор на Русия и Украйна без друго опциите на Германия за снабдяване на газ по суша се понижиха, а това, че последните събития я лишават от шанса да получи синьото топливо и по море, извиква въпросът: „ Настъпи ли 11 септември за Германия? “

Кого безпокоят „ Северните потоци “?

Днес можем да разделим европейските страни на три групи: високозависими от съветския природен газ, лимитирано подвластни и напълно подвластни. Зависимостта на страните от Южна Европа, като Италия, Испания, Португалия и Франция, от съветското синьо топливо е много лимитирана. Някои страни от Балтика и Източна Европа, като Финландия, Латвия, Литва, Чехия и Словакия, зависят от съветския газ съвсем на 100 %. Накрая, зависимостта на страните от Централна Европа, като Германия, Полша и Унгария, съставлява от порядъка на 40-50 %.

Европа обезпечаваше повече от 30% от своите потребности от природен газ за сметка на Русия. Около 60% от съветското синьо топливо се предаваше по тръбопроводите, минаващи през територията на Украйна. В тази връзка тя бе основна директна страна за обезпечаването на енергийните потребности на Европа. Газопроводите „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “, предопределени за преместване на съветския природен газ непосредствено за Европа, бяха най-важният маршрут за пренос за Европа, след Украйна. Сумарната мощ на тези две линии, които започнаха да се построяват в 2010-те години, съставляваше 110 милиарда кубични метри на година.

Основната цел на „ Северните потоци “, които бяха построени за премахване на рисковете от позиция на сигурността на цяла Европа и изключително на Германия по отношение на напрежението, зародило сред Русия и страните от Източна Европа при започване на 2000-те години, беше превозването на природен газ напряко от Русия за Германия. В процеса на строителството на тези линии от водещи страни от Западния блок и преди всичко от Съединени американски щати, постъпваха остри изказвания по адрес на немското управление. Нещо повече, лондонската администрация в този интервал наричаше зависещите от съветския природен газ страни „ неверници “.

Идват сложни времена

Днес Германия претърпява евентуално най-тежкия интервал от времето на Втората международна война. Дефицитът на сила в Европа заради руско-украинския спор ще удари най-много по стопанската система на Германия. Към днешния ден съвсем половината от целия природен газ, внасян в Европа от Русия (100 милиарда кубически метри), се използва от Германия. По този метод опасността за енергийната сигурност, зараждаща в Европа, ще удари най-много по тази страна.

Във връзка с последните събития Германия, която е четвъртата стопанска система в света, с Брутният вътрешен продукт в размер на 4,2 трилиона $ и водач на Евросъюза в икономическата сфера, в изискванията на приближаващата зима се лиши от благонадежден източник на сила, нужна както за угаждане потребностите на личните си жители, по този начин и за поддържане на икономическия капацитет на страната. В това отношение, в случай че диверсията засегна най-важния маршрут за превозване на съветски природен газ, то цялостното закриване на тази автомагистрала ще нанесе непоправими вреди на Германия.

Напрежението на пазарите на природен газ може да се резервира и през 2023 година

Що се отнася до въпроса кой може да е направил това нахлуване, явно е, че Кремъл не е заинтригуван от събития, които ще прекратят потока на природен газ и това снижава вероятността за осъществяването на тази офанзива от негова страна. За задачите на ефикасната външна политика на Русия е значимо подаването на синьо топливо да не бъде изцяло прекъснато, а да бъде употребявано в качеството му на лост за напън. Докато осъществената измама направи този лост нефункционален.

Сложен избор, очакващ Берлин

Днес руско-украинският боен кофликт, въпреки и да се случва на територията на Украйна, със своите последици нанася дълбоки рани на Германия. Да се лиши от благонадежден и непрестанен снабдител на сила в допълнение към икономическите разноски, провокирани от споровете в прилежащата география, за такава страна-локомотив на Европейски Съюз като Германия ще значи най-голямата опасност за сигурността от времето на Втората международна война. И съдейки по всичко, допустимо е такива съдружници като Съединени американски щати даже съзнателно да не пазят Германия, също както и такива организации като НАТО, на които Берлин довери своята сигурност след 1945 година.

Саботажът над „ Северните потоци “ образно показва потребността от нови механизми и структури, които да подсигуряват сигурността както на Европа, по този начин и на Германия. В частност Германия, чието икономическо благоденствие и индустриален капацитет зависят от запазването на най-важните търговски и енергийни пътища – освен това страната няма опция да отбрани тези значими пътища със лични средства – след диверсията може да се окаже пред коренен избор. Тук можем да приказваме за два разнообразни сюжета за Германия: преход към по-уравновесена политика в връзките с Русия, което ще сътвори цепнатина в антируския западен блок, или придобиване на дарба за застраховане на личната сигурност, за сметка на въоръжаването. И двата разновидността допускат обилни опасности и благоприятни условия за Германия и за целия свят.

Източник " Гласове "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР