Събор на народното творчество и животновъдство Рожен се завръща в

...
Събор на народното творчество и животновъдство Рожен се завръща в
Коментари Харесай

Стягат събора на Рожен

Събор на националното творчество и отглеждане на животни " Рожен " се завръща в Родопите, след няколко годишно спиране.

Емблематичното събитие ще се организира в дните от 14 до 16 юли и ще трансфорат Рожен и Родопите в туптящото сърце на родината.

Съборът, по традиция, ще съчетае етнокултурните обичаи с отглеждането на животни, което е изконен родопски занаят и е в основата на националния обичай, фолклор и занаяти.

По този мотив през днешния ден в общината се организира конференция, в която участваха кметът Николай Мелемов, Симеон Караколев- Сдружение " Рожен - завещание в бъдещето ", зам.-кметът Марин Захариев и секретарят Момчил Николов.

Рожен е марка, едно огромно, национално събитие, което разпространява Смолян, Родопите и България и би трябвало да го има, уточни кметът Мелемов. Община Смолян още веднъж ще дава отговор за фолклорната част на събора. Той добави, че се чака помощ и от Министерството на културата.

Гвоздеят на тазгодишното издание на събора ще бъде Пилона на Рожен. Очакваме сред 2 и 5 пъти повече хора да го посетят в сравнение с през 2019 година Най-голямата уязвимост ще бъде обвързвана с превоза, сподели пред медиите Караколев.

Изданието тази година ще означи 125 години от началото на Роженския събор, трансформирал се в знак на мощната религия в корените, традициите и духа на българската нация. Началото е сложено през 1897 година, когато по самодейност на отец Ангел Инджов, духовник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете разграничени от тогавашната границата с Турция. Годишнината ще бъде маркирана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и покрайнината, сложили началото на традицията „ Рожен “. Ще бъде стартирана алегорична алея с „ Елите на родовете “,, която ще възвърне вековната традиция всеки остарял жанр от Соколовци и покрайнината да има свое алегорично място, белязано с дърво-ела на Роженските поляни, за своите срещи.

В дните на Рожен 2023 родопските поляни ще бъдат украсени с внушително българско знаме от близо 7 000 кв.м. На четири подиуми ще се организира обичайния Национален фолклорен конкурс за артисти, инструменталисти, национални танци, традиции и вербален фолклор, а тъкмо в 12,00 ч. ще се извива Голямото роженско хоро. Ще се организира конкурс за достоверна мъжка, женска и детска носия и атрактивното и показване.

Мобилната музейна експозиция „ Духът на Родопите “ ще покаже родопските обичаи, традиции и ритуали. Акцент ще е изложбата със фотоси и архивни документи „ История през три века “ за Роженския събор от началото му до наши дни.

В профилирани изложби посетителите на събора ще видят разнообразни типове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и съоръжение. Ще се показват разнообразни типове обичайни занаяти, локални нормални ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, осъществявания на нестинари, национални веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Допълнителен нюанс ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има доста занимания и същински уроци по родолюбие в Детската творителница.

За положителната организация на събитието ще има самостоятелен палатков лагер, буферни паркинги, направления за публичен превоз и специфична скица за пътния трафик.

Роженският събор бе възобновен и освежен през 2015 година от Фондация „ Наследство в бъдещето “, и оттогава всяко издание събира повече от 250 000 българи от страната и чужбина.

Иновативното културно събитие се провежда от Фондация „ Наследство в бъдещето “ и община Смолян и е включено в Националния културен календар.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР