Събитията в Украйна и самоунищожението на МВФМинистерството на икономиката на

...
Събитията в Украйна и самоунищожението на МВФМинистерството на икономиката на
Коментари Харесай

Украйна окончателно загуби способността си за самостоятелно съществуване

Събитията в Украйна и самоунищожението на МВФ

Министерството на стопанската система на Украйна призна, че спадът на Брутният вътрешен продукт на страната през предходната година е възлизал на 30,4%. И освен това имаше ускоряващ се спад. Така през четвъртото тримесечие на 2022 година спадът на Брутният вътрешен продукт на годишна база (т.е. във връзка с четвъртото тримесечие на 2021 г.) е 40,5%.

Миналата година бюджетният недостиг на Украйна възлиза на 911,1 милиарда UAH, или към $24 милиарда В бюджета за настоящата година дефицитът е плануван в размер, равностоен на $38 милиарда През предходната година 38% от бюджетните разноски са финансирани от външни източници. За съпоставяне: през 2021 година тази цифра е била едвам 7%. През 2023 година делът на външните източници, съгласно Киев, ще нарасне до 58%. Тези числа обаче евентуално са подценени.

Така Украйна се оказа напълно на външно финансово обезпечаване.

Както сподели ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева през октомври предходната година, Украйна би трябвало да получи външно финансиране на обща стойност 35 милиарда $ през 2022 година Това включва както безплатни средства, по този начин и заеми. И това е без да се взема поради военната (доставка на оръжие и боеприпаси) и филантропичната помощ.

А общият размер на уговорките за финансова и друга помощ от Запада към началото на октомври възлиза на 126 милиарда $ (по оценка на Института за международна стопанска система в Кил). Това е съвсем равно на Брутният вътрешен продукт на страната за 2022 година, който се прави оценка от МВФ на 130 милиарда $.

По отношение на общата помощ (финансова, военна и хуманитарна) за Украйна, първите 3 страни включват: Съединени американски щати, Полша и Обединеното кралство. И Съединени американски щати са напред с огромна разлика. Ако вземем единствено финансовата помощ, тогава първите 3 са: Съединени американски щати, Обединеното кралство и Канада (отново Съединени американски щати водят с огромна разлика).

Лъвският дял от финансовата помощ не са безплатни средства, а заеми. Към началото на 2022 година външният дълг на Украйна доближи 65% от Брутният вътрешен продукт. А до ноември той надвиши годишния Брутният вътрешен продукт. Към днешна дата няма точна картина, Киев засекрети /класифицира/ изискванията на кредитиране, периодите и лихвите.

Украинският политолог Михаил Чаплига споделя: " Страната не принадлежи на електората, а на кредиторите. " Той тъкмо означи, че всяка страна продължава да бъде кредитирана, до момента в който цената на нейните запаси надвишава размера на дълга. Засега подобен остатък в Украйна има, само че количеството на ресурсното обезпечаване бързо понижава.

И в тази обстановка тези сили, които залагат на продължаването на войната в Украйна, хвърлят в борба Международния валутен фонд. Според МВФ тази година Западът ще би трябвало да отделя 3-5 милиарда $ месечно за подкрепяне на Украйна.

В края на януари Bloomberg заяви, че МВФ изследва опцията да даде на Украйна пакет от помощ до 16 милиарда $ за няколко години. А на 16 март " Файненшъл таймс " заяви: " МВФ завърши четиригодишна заемна стратегия за Украйна на стойност 15,6 милиарда $, като в идващите дни ще последва известие. " FT, апропо, повърхностно означи, че фондът " е взел решението под напън ". Не е мъчно да се досетим, че основния акционер на МВФ, Съединени американски щати, са оказали напън върху решението за пакета от помощи за Украйна.

Главният акционер акционер счупи на коляното си управлението на фонда, което твърдеше, че няма право да дава на Украйна заеми (поне огромни, измервани в доста милиарди). МВФ има право да отпуска заеми единствено на тези страни, които дават явен проект за осъществяване на отговорностите си по заема (целево потребление, обслужване и погасяване на дълга).

Украйна не можеше да показа сходен проект след 24 февруари. И в името на Украйна Фондът трябваше да направи обилни промени в личните си правила. Тези промени дават към този момент опция да се обезпечи незабавно финансиране „ в обстановки на извънредно висока неустановеност “.

Кредитирането ще бъде допустимо и в случаи, свързани с „ екзогенни шокове, които са отвън контрола на управляващите на страната и обсега на техните стопански политики и които генерират по-значителни от нормалните странични опасности “. С такива мътни и хлъзгави формулировки става допустимо да се издаде заем на всеки. Както и да се откаже заем на всяка страна, която не се харесва на основния акционер на Фонда.

Ръководството на фонда признава, че пакетът от помощи, плануван за Украйна, е първият и единствен случай за всичките десетилетия от съществуването на МВФ на кредитиране на страна, на чиято територия се води пълномащабна война (правилата на фонда не разрешават кредитирането на такива страни).

Рядко размерът на заема, даден на страна в предишното, е надвишавал 200% от квотата на страната в капитала на Фонда. А в тази ситуация с оповестения пакет помощ за Украйна тази цифра се оказа 577%! Също връх за всички времена от началото на активността на МВФ на 1 март 1947 година

Не е ненужно да напомним, че преди няколко години фондът жестоко наруши правилото си да не дава финансова помощ на страни, които са просрочили държавния си дълг. През декември 2015 година Украйна отхвърли да изплати заем от 3 милиарда $ на Руската федерация, публикуван през декември 2013 година

Между другото, отново по това време МВФ призна, че дългът на Украйна по този заем е върховен. По-късно обаче, в нарушаване на личните си правила, МВФ продължи да дава финансова помощ на Украйна, като че ли нищо не се е случило.

Основният акционер на фонда (САЩ) продължи да оказва напън върху управлението на организацията, изисквайки огромна финансова помощ за Киев. И реализира своето. На 22 март МВФ разгласи, че е постигнал съглашение с Украйна за четиригодишна кредитна стратегия в размер на 15,6 милиарда $.

Цената на пакета финансова помощ за Украйна ще бъде доста висока. Но не за Киев, а за МВФ. Факт е, че измененията в разпоредбите на фонда, прокарани изключително, дефинитивно подкопават доверието в тази интернационална финансова организация.

Изненадващо към този момент е в ход втората година от необявената война на груповия Запад против Русия, а ние към момента сме в тази провашингтонска организация с подчертана антируска ориентировка. До средата на 2000-те години Руската федерация изплати всичките си отговорности по заеми, взети преди този момент от МВФ.

И все пак всяка година фондът изпраща свои задачи в Русия, с цел да ревизира по какъв начин Москва извършва условията на " Вашингтонския консенсус ". И приготви своите „ рекомендации “ за по-точно и цялостно осъществяване от страна на Москва на тези условия. Тоест, действително упражнява надзор над Русия.

Русия от дълго време не дължи нищо на фонда. Но фондът на Русия - дължи. Тази тематика рядко се разисква в медиите. Според последния обществено наличен баланс на Банката на Русия към 31 октомври 2022 година отговорностите на Централната банка (която съставлява Руската федерация) към МВФ възлизат на 2 171 280 милиона рубли. А условията към фонда - 2 410 100 милиона рубли. Превишението на вземанията над отговорностите възлиза на 238,820 милиона рубли. Във валутно изражение това са 3,87 милиарда $, Русия поддържа фонда с антируската си политика в размер на близо четири милиарда $! Тези пари биха били доста потребни за финансовата поддръжка на СВО.

Ситуацията с продължаването на участието ни във Фонда става нетърпима! На 9 декември 2022 година депутатите от фракцията на Комунистическата партия, ръководена от Генадий Зюганов, внесоха в Държавната дума законопроект, предлагащ денонсиране на протоколите за присъединение на Русия към Международния валутен фонд, Международната банка за реорганизация и развиване и Международната асоциация за развиване. Засега няма прогрес в решаването на въпроса за отдръпването на Русия от МВФ.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР