Събитията, посветени на 130 години от рождението на арх. Христо

...
Събитията, посветени на 130 години от рождението на арх. Христо
Коментари Харесай

Беседа за арх. Христо Пеев днес


Събитията, отдадени на 130 години от рождението на арх. Христо Пеев, не престават. Организаторите – Общински институт „ Старинен Пловдив “ и Фондация „ Български архитектурен модернизъм “, канят пловдивчани и посетители на града на 07.04. (петък) от 18:00 ч. на сказка, отдадена на живота и творчеството на проектант Христо Пеев.

Модератор е Теодор Караколев, съосновател на Фондация „ Български архитектурен модернизъм “. Беседата ще се реализира в постройката на фамилия Сопаджиеви, проектирана от видния проектант.

Очакваме ви в изложба „ Мария Луиза ” (Пловдив, бул. „ Княгиня Мария Луиза ” № 15). Вход свободен!

Пловдивският Христо Пеев е първият и единствен проектант, който изследва и документира още от 30-те години изчезващото архитектурно завещание на Стария Пловдив. През 1924 година той се открива в града под тепетата и няколко години по-късно стартира да изследва старите възрожденски къщи, прави архитектурни заснемания, събира сведения за жителите на постройките. Плод на неговите дългогодишни проучвания е капиталният труд – книгата “Пловдивската къща през епохата на Възраждането ”, с помощта на която, доста забележителни здания са възобновени в първичния си тип, „ възкръсват ” и къщи, разрушени преди години.  И до през днешния ден книгата е енциклопедия, употребена от архитекти, реставратори и строители.

Освен проучвател, Христо Пеев е и работлив проектант, създател на стотици здания в Пловдив и покрайнината. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР