Събитието цели насочване на вниманието към четенето като фундамент за

...
Събитието цели насочване на вниманието към четенето като фундамент за
Коментари Харесай

Първи Ден на четенето в България

Събитието цели ориентиране на вниманието към четенето като пиедестал за смяната на средата посредством развиване на грамотността

На 17 ноември 2023 година фондация „ Четене “, фондация „ Детски книги “ и съдружие „ Книги и четене “ слагат началото на първия Ден на четенето в България, проведен с поддръжката на Stiftung Lesen (фондация „ Четене “, Германия). Инициативата ще се организира в цялата страна и цели да насочи вниманието към четенето като фундаментален развой за развиването на грамотността, трупането на познания и усвояването на умения.

Чрез мотото „ Четенето дава благоприятни условия “ уредниците се надяват да трансформират настройките, че книгите са занятие само за свободното време и че насърчаването на интереса към четенето се случва само в учебно заведение. Извличането на информация и анализирането ѝ е в основата на сериозното мислене, което подкрепя развиването на мощно гражданско общество, понижава опцията за разпространяване на дезинформация и приготвя чиновници за бизнеса.

„ Четенето е основна активност, посредством която можем да променим средата, в която живеем. Четенето е в основата на мисленето и от него зависи дали хората ще развият капацитета си посредством положително обучение, дали ще вземат съответни решения за себе си и за обществото, дали ще се поддават на операции и ще толерират неравенствата. Основите на демокрацията и мощното гражданско общество са директно свързани с уменията за четене. Надяваме се, че ще успеем да обърнем внимание точно върху това. “, отбелязва ръководителят на фондация „ Детски книги “ Валентина Стоева.

Всеки, който има вяра, че „ четенето дава благоприятни условия “, може да стане дипломат на самодейността, като популяризира информация в обществените мрежи, измежду другари, сътрудници и възпитаници. Всички материали и хрумвания за разпространение на Деня на четенето са налични за свободно събаряне в формалния уеб страница на фондация „ Четене “ (https://readingfoundation.bg/d...).

„ Да превърнеш детето в четец значи доста повече от това да го научиш да чете и да обича книгите. Ти го превръщаш в виновен жител на обществото, който години по-късно ще взима обосновани решения и няма да се поддава на операции и подправени вести. Четящият човек се допира до стотици гледни точки, учи се да мисли сериозно и да демонстрира благосклонност, а това построява едно по-емпатично общество. Ето какво имаме поради, когато споделяме, че „ Четенето дава благоприятни условия! “, споделя Виктория Бисерова, издател, учител и съорганизатор на събитието.

Партньори на самодейността са фондация „ Глобални библиотеки “, Българска библиотечно-информационна асоциация, асоциация „ Българска книга “, „ Аз чета “, цифрова организация „ BookMark “ и „ Площад Славейков “.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР