Събитието е организирано от Военновъздушните сили (ВВС), Института за космически

...
Събитието е организирано от Военновъздушните сили (ВВС), Института за космически
Коментари Харесай

С критика към политиците: Радев призова България да има космически център


Събитието е проведено от Военновъздушните сили (ВВС), Института за галактически проучвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) и фондация " Български Военновъздушни сили ".

Авиацията и космонавтиката изискват ангажираност и от държавното управление, и от цялото ни общество, в случай че желаеме България да има почтено бъдеще , сподели президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

Общото сред авиацията и Космоса е моралната мощ, устремът, всеотдайността на хората в авиацията и космонавтиката. Тяхната безрезервност и неутолима жадност да провокират себе си, технологиите, личните си благоприятни условия, да търсят новото, готовността да жертват себе си, с цел да върви човечеството напред, съобщи Радев.

Летецът-изтребител преди всяко политане залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на България. За страдание, не постоянно това се отнася за други сфери - най-много за политиката . Често сме очевидци на тъкмо противоположната настройка - да заложиш цяла България поради своето персонално облагодетелстване, разяснява президентът.

" Ето това е силата на авиацията ", сподели той. Тази морална мощ би трябвало да я развиваме в младежите. Имаме потребност от тъкмо тази настройка във всички сфери, с цел да успее България, добави Радев.

Отдавна моля, че са нужни спешни ограничения за привличане на способни хора с качества във Въоръжените сили и тяхното задържане. Авиацията и космонавтиката изискват най-хубавото като човешки запас, сподели Радев.

Това е единствено първата стъпка, сподели президентът във връзка поръчката за.

В момента прогресират страните, които съумяват по най-хубавия метод да употребяват информацията от Космоса, има обилие от информация, уточни Радев. Когато през есента на 2020 година се отвори прозорецът за публично разискване на Плана за възобновяване и резистентност, видях, че няма някои базови неща за нашето бъдещо развиване. Нямаше галактически център. Привлякох полк. Панев Пенев и проф. Желев и с потенциала на президентството създадохме абстрактен план за Център за наблюдаване, съгласуваност и ръководство от Космоса , сподели президентът, само че изясни, че постоянните държавни управления не са съдействали и са орязали функционалността.

" Не върша никаква политическа агитация, просто споделям какво се случва, когато няма последователност " , добави Радев. Сигурен съм, че този център ще го създадем, сподели още той.

Според него, който владее небето и Космоса, ще бъде решителен водач на бъдещето . Без авиация и Космос няма сигурност и суверенитет , съобщи Румен Радев.

По думите му авиацията и космонавтиката са на първо място дух, обичаи и чест. Българските Военновъздушните сили (ВВС) са школа по геройство, родолюбие и държавническо отношение. Моята ценностна система съм я изковал доста преди да вляза в президентската институция, изковал съм я в българските Военновъздушни сили, съобщи президентът.

Историята постоянно помни първите, поради това вечно в мен ще има място за тези, които проправиха пътя на България към Космоса - нашите учени още преди 52 години основаха българската научна стратегия . България сега е водеща страна в производството на макро и мини спътници, уточни Радев.

Историческият полет на " Союз-33 " остава непреходно във времето ентусиазъм, донесло горделивост и самочувствие на генерации България, сподели президентът и добави, че е сигурен, че ще пристигна времето, в което ще имаме последващи космонавти.

" Аз съм сигурен, че ни чака в директно бъдеще времето, в което ще има летателни апарати, за които няма да има лимит. Ще летят и в стратосферата, и в открития Космос в един полет ", сподели Радев.

Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията и израз на нашето равнище на упоритости къде желаеме да нареждаме нашата нация във връзка с човешкия напредък и във връзка с бъдещето, съобщи президентът.

По-рано през днешния ден Радев удостои с Почетния знак на президента четирима изявени военни водачи във връзка Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Президентът означи, че България има своя заслужен принос в развиването на авиацията.

" От първия военен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев, през героичната отбрана на София през Втората международна война, построяването на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния интервал. Съхраняването и развиването на нови качества през последните десетилетия, наситени с доста ресурсни ограничавания. Покоряването на нови континенти и постигането на високо равнище на сигурност на полетите от гражданската ни авиация. Зад всички тези триумфи се крие родолюбието, посветеността, куражът и всеотдайността на генерации летци ", сподели Радев.

С Почетния знак на президента беше почетен генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в интервала 1997-2002 година е Началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера приключва с пролетени 2500 часа на седем вида самолети - от Як-11 до МиГ-29. Отличието получи и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в интервала 2003-2008 година е шеф на Военна академия " Г. С. Раковски ", а като водач има пролетени повече от 3000 часа, главно на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29.

Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков получи отличие. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа той минава в гражданската авиация, където пролетява още 21 000 часа. Почетният знак на президента ще беше връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно минава в гражданската авиация, като приключва летателната си кариера с пролетени общо 13 000 часа.

Президентът уточни, че генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев оставиха ярка следа в българските Военновъздушни сили (ВВС) и се нагърбиха с виновната задача на преведат Военновъздушни сили в най-трудните години на прехода. Държавният глава благодари на подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев, че отдадоха най-активните си години на суверенитета на българското небе. Радев добави, че наградените не престават да издигат престижа на българската авиация и да разпространяват авиационната концепция измежду младото потомство.

Генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов благодари от името на наградените. Той уточни, че организацията на честването на празника тази година покачва престижа на авиацията и космонавтиката, както и отношението на обществото. Удовлетворен съм от службата във Военновъздушните сили, съобщи генерал-лейтенант Попов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР