Събирателният образ на средностатистическия шофьор, който сяда зад волана след

...
Събирателният образ на средностатистическия шофьор, който сяда зад волана след
Коментари Харесай

Ето го събирателния образ на шофьора с алкохол в кръвта

Събирателният облик на средностатистическия водач, който сяда зад кормилото след приложимост на алкохол, може да се дефинира като мъж на междинна възраст, прочувствено неузрял, културно стеснен и търсещ самоутвърждаване. Това стана ясно на провелото се нощес особено събитие в границите на акцията " Алкохолът е неприятен водач ", която " Каменица " АД провежда за десета поредна година.
10 години след първата акция на " Каменица ", броят на жертвите на произшествия, породени вследствие приложимост на алкохол, е 4 пъти по-малък. По данни на Министерство на вътрешните работи до момента в който през 2008 година починалите са общо 45, то през 2017 година броят им е 12. Въпреки това обаче се резервира резистентен процентът на водачите, склонни да карат след приложимост на алкохол. Това е извод от национално-представителните изследвания, провеждани през годините в границите на акцията " Алкохолът е неприятен водач ". Традиционно през последните години 40% от интервюираните лица споделят, че им се е случвало да карат пили. Причината за това е, че са сметнали количеството, което са приели, за възможно (70% от анкетираните).

" Шофьорът, който сяда зад кормилото след приложимост на алкохол, най-често е с главно и приблизително обучение, има нискоквалифицирана работа и постоянно сменя работните си места. По манталитет е тираничен, екстровертен и самоуверен. Затова и мъчно се вслушва в непознатото мнение, изключително когато е под въздействието на алкохол ", по този начин бяха разказани хората, склонни да подценяват рестриктивните мерки към водачите от психолога Росен Йорданов, който е дълготраен другар и покровител на акцията. " Единствената спирачка пред този вид водачи е директният конфликт с нещастието и съпреживяването на следствията от нея посредством грижата за тежко потърпевши в произшествия, с цел да осъзнаят следствията от моментната неразумност и безнаказаност ".

Според Йорданов действителното въвеждане на пробацията като наложително наказване би имало действителен резултат и би възпряло водачите да карат след приложимост на алкохол. " Сега се натъртва на санкции, санкции, лишаване на книжки и прочие, само че го няма наказването за обучение и персонален опит от отрицателните последици. А условната присъда не учи ", безапелационен е Росен Йорданов.

Твърдението на психолога се удостоверява и от резултатите от националното представително изследване, извършено от Gemius в границите на тазгодишното издание на акцията " Алкохолът е неприятен водач ". 90% от интервюираните изрично дефинират шофирането в нетрезво положение като неприемливо. Като водещата причина за отрицателното им отношение е заплахата за живота на хората, а страхът от наказания не играе съвсем никаква възпираща роля. Въпреки това на близо половината от тях се е случвало да карат след приложимост на алкохол. А като причина това да се случва съгласно 47,5 % е неналичието на непоколебим надзор по пътищата.

Интересен факт е, че хората са скептични във връзка с това дали настойчивата интервенция на близките би повлияла значително за въздържане на водачите да карат, откакто са пили. Нещо повече, цели 23% считат, че въобще няма причина, която да ги възпре. Най-често това мнение се споделя от шофиращите, дамите и от хората на възраст над 46 години. Причината, заради която хората се качват при водачи, консумирали алкохол е, че се доверяват на уменията им, както и че не им наподобява да са пили над допустимото. И въпреки цели 90% да споделят, че не биха се качили при пийнал водач, интервюираните са разединени по отношение на въпроса дали спътниците би трябвало да носят отговорност. Почти на половина са разграничени хората, които имат вяра, че би трябвало да има наказания за спътниците на водачи, използвали алкохол, и тези, които считат, че наказване не трябва да има.

Българският рали първенец Петър Гьошев също изрази поддръжката си към обществената идея, дарявайки пилотските си ръкавици, с които той персонално се е състезавал. В знак на благодарност към всички почитатели на акцията, те ще бъдат разиграни посредством специфична игра във Фейсбук и ще бъдат извоювани от един от участниците в нея.



Кампанията " Алкохолът е неприятен водач " е част от дълготрайната корпоративна политика за обществена отговорност на " Каменица " АД и се организира с поддръжката на посланика на Кралство Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан. Сред сътрудниците на самодейността за отговорно държание на пътя обичайно са главните институции и неправителствени организации, които имат отношение по тематиката: Министерство на вътрешните работи, КАТ, Съюз на българските автомобилисти, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", Българска асоциация на потърпевши при произшествия, Български червен кръст и Hyundai България.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР