Събираното от тол системата в момента не надхвърля собствената издръжка.

...
Събираното от тол системата в момента не надхвърля собствената издръжка.
Коментари Харесай

Тол системата – все още автомобилите плащат след движението на тировете

Събираното от тол системата сега не надвишава личната прехрана. Това стана ясно на конференция в Министерство на регионалното развитие на служебния районен министър Виолета Комитова и на двамата заместници й Захари Христов и Тодор Анастасов.

Проверката на тол системата е осъществена от екип на районното министерство в продължение на 10 дни , обхванала е доста документи, контракти и процеси от няколко години насам. Подобна инспекцията се прави и от Сметната палата, като тя е предоставена през декември месец от Народното събрание. Докладът на Сметната палата не е подготвен и не е оповестен в общественото пространство.

Заместник-министър Захари Христов подсети, че има контракт за планиране и създаване на тол системата сред АПИ и " Капш трафик Солюшън " през 2018 година Седем месеца по-късно било подписано в допълнение съглашение за метода на заплащане, периодите и техническото осъществяване на контракта. Финансовите параметри обаче не се трансформирали.
 Вече има контракт за 24-часов мониторинг на тол системата
Вече има контракт за 24-часов мониторинг на тол системата

Към IT специалистите в Националното тол ръководство прикачват и сътрудниците им от КАПШ

За 2019 година събирайки по една позиция единствено ел винетки са събрани 392 млн. лева За 2020 година имайки три позиции ел винетки , карти и тол заявления са събрани с 600 000 лева по-малко от 2019 година През 2021 година до май месец в Министерство на регионалното развитие са събрани със 185 млн. по-малко по отношение на 2019 година

До края на тази година би трябвало да бъдат събрани 185 млн. лева, с цел да се стигне нулата и да се каже, че тази система се самоиздържа.

На 1 януари 2019 година тол системата стартирала, като са построени 295 броя контролни точки, 212 от тях до 3.5 тона и действат сред 30-70 след инспекцията на Министерство на регионалното развитие . Причината за това е, че изпълнителят е трябвало да създаде програмен продукт, който да се самообучава и да обработва всички контролни точки, единствено че те се вкарвали ръчно. Другото по-скандално нещо е, че стационарните контролни точки костват към 100 млн. лева и нямат застраховка, уточни Христов.

Следващото нещо е, че необработените нарушавания в системата за година обратно са към 200 000 за почти 170 млн. лева В процеса на контракта за създаване са зародили нови 27 контракта за над 100 000 лева

Вторият контракт бил за мониторинг и поддръжка на тол системата. Възложителят в лицето на АПИ бил задължен да дава аварийни елементи. Физическата поддръжка и аварийните елементи трябвало да бъдат ангажимент на АПИ, които обаче нямали изясненост за това има ли аварийни елементи.

Третият контракт бил за разширение на осведомителната досегаемост и интеграция на Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници ". Няма информация за това кой публично е управлявал осъществяването на тази контракт, какъв е статутът му, по какъв начин е изпълнен. Този контракт бил на стойност 1 400 000 лева и трябвало да бъде приключен за 40 дни. При намаляването на обсега на тол системата били отстранени втори и трети клас пътна мрежа.

За да бъде печеливша тази тол системата би трябвало да бъде в обсег най-малко 16 000 км. С разпореждане с Министерски съвет през 2019 година бил понижен обсегът на 3 115 км и три път понижени цени на тол таксите. В мнение на Световна банка цялата тол система трябвало да бъде с оптична съгласуваност, само че с едно мнение на български консултанти са отстранени 200 км на всички гранично-пропускателни пунктове, с което се губи оптичната съгласуваност на тол системата.

За момента се вкарва нов вътрешен устав в националното тол ръководство и първо ще се види самото разпореждане на Министерски съвет дали е било законово целесъобразно . Все още не е взето решение дали ще бъде препоръчана смяна в параметрите на тол системата, сподели още Захари Христов.

При осъществяването на инспекцията екипите на Министерство на регионалното развитие питали " Капш " с какъв екип ръководят тол системата, само че не е получен еднопосочен отговор. В момента тол системата като цифри се самоиздържа, въпреки и към момента не напълно. Приходът на тол системата намалял поради пандемията от COVID-19.

Като длъжностен кабинет би трябвало да създадем добър разбор на обстановката, тъй като виждаме много пробойни в системата и недобри практики . Ситуацията не е черно и бяло и би трябвало да се вземат под внимание всички страни по въпроса, акцентира Захари Иванов.

Трябва да има много по-добър надзор на националното тол ръководство. Не е обикновено да има 200 000 необработени нарушавания на стойност 170 млн. лева, недоумява Иванов.

Зам.-регионалният министър Тодор Анастасов добави, че един от главните проблеми е политическото решение за понижаване на обсега на тол системата и таксовата политика. Преди въвеждането на тол системата казусът бил, че 2/3 от приходите идвали от персоналните коли, а 1/3 от товарните коли. Смисълът на тол системата е да генерира доходи, с цел да може да бъде употребена от всички типове коли. След преразглеждане на цените още веднъж се открива същото състояние - 2:1 в изгода не на леките коли, а на товарните.

" Този, който унищожава пътищата, не заплаща задоволително за тях ", безапелационен бе Анастасов и добави, че пътищата не престават да се унищожават, а и не заплащат тези, които го вършат. Трябва да има някаква правдивост, да се направи, тъй че да спечелва справедливостта, настоя той.

Иво Иванов, новият шеф на Националното тол ръководство добави, че физически се обработват към 500-600 фишове дневно. В рамките на 5-6 месеца ще бъдат нужни, с цел да бъдат разпратени всички фишове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР