Събарянето на незаконните съоръжения на автокъща Капитолия в Борисовата градина

...
Събарянето на незаконните съоръжения на автокъща Капитолия в Борисовата градина
Коментари Харесай

Незаконните навеси на автокъща Капитолия остават - за неопределено време

Събарянето на противозаконните уреди на автокъща " Капитолия " в Борисовата градина се отсрочва за неопределен срок, а в случай че въобще в миналото се случи, то ще бъде платено от Столичната община. Това е решението на арбитър Вяра Русева от Административен съд – София град по делото, заведено от общината против притежателите на автокъщата, оповестява Mediapool.

Съдът постанови, че заповедта на основния проектант Здравко Здравков за срутване на металните структури на терена н Борисовата градина е противозаконна - с мотив, че няма доказателства кой е притежателят им. Шестте стоманобетонни чадъра на " Капитолия " са оповестени за противозаконни с влезнало в действие решение на Върховния административен съд от юни на предходната година, а с половин година забавяне арх. Здравков издава заповед за унищожаване на структурите.

Миналото лято Върховният съд разгласи, че навесите са благосъстоятелност на " Софтрейд 2003 ", която има и автокъщата. Фирмата обаче твърди, че не е притежател на противозаконните структури, а друга компания е притежател на търговски обект на адреса.. Заради това съдът приема, че не е несъмнено открито кой е притежателят на оборудванията и общината би трябвало да го откри. Едва по-късно Здравков да издаде нова заповед за събарянето им, в която да се уточни и действителният притежател на противозаконната структура. Решението на съда е дефинитивно и не може да бъде обжалвано.

По закон притежателят е задължен да отстрани противозаконния обект, а в случай че откаже - прави го общината и по-късно може да предяви иск за възобновяване на направените разноски. Очаква се събарянето на металните навеси да коства минимум 50 000 лв..

На 7 юни Столичната община стартира почистване в автокъща " Капитолия " в Борисовата градина, с цел да отстрани дефинитивно оборудванията. " Паяци " на Центъра за градска подвижност навлязоха в терена и започнаха наложително повдигане на колите в нея.

Ден по-късно обаче съдът реши да спре тази активност. Решението е по тъжба, подадена от притежателите на автокъщата. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Един от претекстовете за прекъсването на премахването на противозаконните уреди е, че " може да падне градушка, която да повреди колите ".

„ Аз мъчно бих коментирал такива претекстове. В правосъдното решение има изключителна угриженост към колите, не към противозаконното строителство. В това правосъдно решение е изказана е грижа, че на следващия ден може да завали градушка и да наруши целостта на колите. Същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде своето допускане във връзка с осъществяването на заповедта, не беше решил, че тогава може да има студове, виелици или ледени дъждове “, разяснява роба основният проектант на София Здравко Здравков.

Незаконното строителство в " Капитолия " бе открито през 2018 година, след което наемодателят в лицето на " Софийски парцели " пожела договорът да бъде преустановен и теренът да се освободи. Последва обжалване от страна на " Капитолия " и правосъдни каузи, които лишиха четири години.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР