Събарянето на незаконната автокъща Капитолия в Борисовата градина се отлага

...
Събарянето на незаконната автокъща Капитолия в Борисовата градина се отлага
Коментари Харесай

Капитолия оцеля в съда, столичани ще плащат събарянето

Събарянето на противозаконната автокъща " Капитолия " в Борисовата градина се отсрочва за неопределен срок, а в случай че въобще в миналото се случи, то ще бъде платено от столичани. Това е е изводът от решението на арбитър Вяра Русева от Административен съд – София град по нашумялото дело на общината против притежателите на автокъщата.

Съдия Русева разгласи за противозаконна заповедта на основния проектант Здравко Здравков за срутване на металните структури на автокъщата с мотив, че няма доказателства кой е притежателят им, научи Mediapool.

Шестте стоманобетонни чадъри (навеси) на " Капитолия " са оповестени за противозаконни с влезнало в действие решение на Върховния административен съд от юни на предходната година. С половин година забавяне арх. Здравков издаде заповед за унищожаване на структурите, които пазят скъпите коли от градушка.

По закон притежателят е задължен да отстрани противозаконния обект, а в случай че откаже, това се прави от общината. След това общината предявява искане за възобновяване на направените разноски от компанията. Представената обществено информация бе, че събарянето на противозаконните уреди на автокъщата ще коства минимум 50 000 лв..

Миналото лято висшия съд разгласи, че навесите са благосъстоятелност на " Софтрейд 2003 ", която има автокъщата. В правосъдното решение се твърди, че всички изложени обстоятелства са подкрепени от две съдебно-технически експертизи и събраните по делото писмени доказателства.

Година след решението на висшия съд общината най-сетне съумя да се провежда и да стартира събарянето на обекта. В същия ден арбитър Вяра Русева от столичния административен съд реши, че би трябвало да спре събарянето с доста странни претекстове. Тя трябвало ѝ време да намерения дали да допусне още една експертиза на потвърдено противозаконния обект в парка. Докато решавала този въпрос обаче колите можело да бъдат развалени, в случай че няма навеси.

На 22 юни арбитър Русева за по-сигурно напряко анулира заповедта на основния проектант за срутване на навесите.

Фирмата към този момент твърди, че не е притежател на навесите. " Софтрейд 2003 " показва нотариални актове, от които се вижда, че някаква друга компания е притежател на търговски обект, който се намира на адреса на автокъщата. Предложението е, че може би тази друга компания е притежател и на навесите, макар че те са издигнати от притежателя на автокъщата.

Съдия Вяра Русева приема изказванията на " Софтрейд 2003 " и афишира, че притежателят на " Капитолия " не е притежател на навесите на " Капитолия ". Съдийката загатва решението на висшия съд, само че приема, че въпросът не е бил проучен добре от висшите съдии. Как въобще е допустимо компания, която не е притежател на оборудванията, да бъде приета за страна по делото за събарянето им, остава неразбираемо. Решението на Вяра Русева обаче е дефинитивно.

Сега Столичната община би трябвало да намери кой тъкмо е притежател на навесите и арх. Здравков да издаде нова заповед за събарянето им. Предвид скоростта, с която работи общината, това евентуално ще се случи най-рано след няколко месеца. Това ще завърти нова опция за обжалване пред същия столичен административен съд. Общият извод е, че събарянето на " Капитолия " се отсрочва за неопределен срок.

Другата компания

Подозренията за благосъстоятелност на навесите падат върху наемателя на терена на автокъщата Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин ". Фирмата употребява парцела с контракт за наем от 2008 година, който към този момент едностранно е преустановен от " Софийски парцели ".

Теренът на " Капитолия " е общинска благосъстоятелност, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa " Coфийcĸи имoти " пpeз 1997 година През 2003 година общинската компания продава на Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " единствената частна постройка на терена - 88.5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на компанията съгласно Търговския указател е Албена Георгиева Минкин - Асил. Именно там е офисът на автокъщата.

От претекстовете на съда стана ясно, че сдружението " Софийски парцели " едностранно е прекратило контракта за наем, тъй като наемателят е нарушил уговорка от контракта - да не преотдава на трето лице целия парцел или елементи от него без експлицитното документално единодушие на наемодателя, т.е. без позволение от общинската компания. Такова нарушаване е открито по делото.

Парцелът е преотдаден точно на " Софтрейд 2003 ", която е притежател на автокъщата. Прави усещане, че шеф на сдружението е Салех Салим Асил – т.е., семейството му съответствува с Албена Георгиева Минкин - Асил, която е наемателят по контракта със " Софийски парцели ". А другият шеф е Петър Георгиев. Именно през " Софтрейд 2003 " автокъщата реализира вноса на коли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР