Събарянето на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев“ и

...
Събарянето на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев“ и
Коментари Харесай

Министерството на културата отлага събарянето на тютюнев склад в Пловдив

Събарянето на някогашния тютюнев склад на бул. "Христо Ботев “ и ул. "Авксентий Велешки “ в Пловдив се отсрочва до изясняване на събитията за неговото унищожаване и спазването на процедурите по Закона за устройство на територията и Закона за културното завещание.

Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ към Министерството на културата се самосезира в края на предходната седмица във връзка изказвания на представители на локалната власт и медийни изявления, в които се показва, че постройката ще бъде съборена напълно.

Според протоколи и съгласувателни документи в Министерството на културата, комисия, основана по член 73 от ЗКН, свикана със заповед на кмета на Община Пловдив, през декември м. година е издала наставление за опазване на част от фасадата на постройката с архитектурните детайли и указания за ремонт и подсилване.

При инспекция на място специалистите на Министерството на културата са разкрили проблем в документите и са сезирали за това РДНСК и Община Пловдив. Предстои правенето и представянето на избрана документи с оглед опазване изцяло и отчасти на достоверни детайли от постройката, която съставлява важен интервал от историята на града и представител на тютюневата промишленост.

„ Позицията на Министерството на културата е изразена от нашите специалисти преди година в комисия по член 73 от Закона за културното завещание “, сподели министърът на културата Боил Банов, който рано тази заран дойде в Пловдив на мястото на постройката, оповестена за разрушение. Без да се покаже план, който ще запази оптимално тази постройка – няма да се събаря, сподели министър Боил Банов пред публицисти. Спирам събарянето прочувствено, в случай че би трябвало ще го спрем и физически, добави той. Аз съм този, който сега е задължен да опазва културното завещание и го върша със сърце и съвест. Събарянето в този миг е незаконосъобразно, разяснява министърът на културата.

Министър Боил Банов изясни, че постройката - Тютюневият склад на Сточна гара в Пловдив - не е недвижима културна полезност, само че в това време е част от групова културна полезност в историческата зона на града "Филипопол - Тримонциум - Пловдив " и е значима за структурирането на ансамбъла.

Тази постройка е значима за града, за нас и за нашите деца. За да бъде разрушена, би трябвало първо да бъде изработен план, който да покаже идентичността на постройката и да бъде непокътнато в оригинал това, което е строено за времето. Никой, който е тръгнал да възвръща здания и е показал план за това – не сме го спрели. Напротив – оказваме помощ, разяснява той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР