С вял дебат и закачки помежду си депутатите от парламентарната

...
С вял дебат и закачки помежду си депутатите от парламентарната
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри бюджета на НЗОК за 2022 г. почти без промени

С вял спор и закачки между тях депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърдиха Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година

По-малко от час лиши на депутатите да прегледат всички оферти за промени, направени сред първо и второ четене. По традиция, всяко от тях, направено от опозицията, бе отхвърлено. Такъв бе казусът с препоръчаните от „ Възраждане “ спомагателни 6 млн. лева за зъбни протези, както и със сходно предложение от страна на Движение за права и свободи, които пък желаеха 2 млн. лева от запаса на публичния здравен фонд да се плануват за същото.

Отхвърлено бе и предложение на Движение за права и свободи в бюджета да бъдат включени 7,2 млн. за лекарите по дентална медицина, които да се изплащат под формата на месечни Коронавирус добавки от по 600 лева

Същата орис сполетя и предлагането на проф. Ангелов и проф. Балтов от ГЕРБ за двойно нарастване на спомагателните средства, изплащани на лекарите, експертите по здравни грижи и санитарите в лечебните заведения за времето на оповестена епидемиологична конюнктура. Така в границите на тази година, при положение, че депутатите не решат друго в пленарната зала, спомагателни средства в брутен размер към заплатите си ще получават работещите в болница лекари (600 лева.), експерти по здравни грижи (360 лева.) и санитари (120 лева.), както и магистър-фармацевтите от болничните аптеки (600 лева.) и помощник-фармацевтите (360 лева.).

Така финансовата рамка на НЗОК за тази година остана във типа, в който бе призната на първо четене в Народното събрание.

Известни промени обаче бяха направени по някои текстове от Закона за бюджета. Така да вземем за пример, отпадна текстът, съгласно който скъпоструващите медикаменти за домашно лекуване, за които бе препоръчано да се изведат в обособена група измежду заплащаните от НЗОК лекарства, ще се утвърждават от Надзора на Касата по лист, препоръчан от шефа ѝ.

В прорез с традицията, не бяха признати и някои оферти, пристигнали от депутати от ръководещата коалиция. Така да вземем за пример бюджетната комисия отхвърли предложение на доцент Антон Тонев и група народни представители за погашение на Коронавирус бонусите на помощник-фармацевтите, дължими за 2021 година

Прието беше обаче предложение механизмът за предвидимост и резистентност, който НЗОК ползва във връзка с медикаментите, да бъде прибавен и във връзка с медицинските произведения. Това на процедура бе единствената точка, по която бяха разменени реплики сред депутатите. Доц. Тонев съобщи, че концепцията е да се вкара уредба на равнище закон във връзка с медицинските произведения, заплащани от Касата отвън цената на здравната услуга. „ Те следва да бъдат регламентирани, с цел да има ясни и транспарантни условия, ред и критерии, като това може да бъде направено в договорите на лечебните заведения. Считам че е редно да го има и в НРД “, разяснява той.

Репликира го проф. Костадин Ангелов с думите: „ Разбирам, че това са оферти, написани от НЗОК, и разбирам тяхната идеология. Но уповавам се да разбирате ясно какво оферирате и до какво ще докара то в болничната система. Моля ви да преосмислите вашите оферти, тъй като когато работим в системата на българското опазване на здравето, сякаш правилото да пазиме болшинството, а точно лечебните заведения и пациентите, би трябвало да надделее над правилото да пазиме администрацията на НЗОК. Помислете доста добре над предлагането, защото то е рисково “, прикани проф. Ангелов.

Той бе подсилен и от сътрудника си от ГЕРБ проф. Балтов, съгласно който в случай че този текст бъде признат, „ ще стане като с някои медикаменти, които изчезнаха от пазара “.

В последна сметка обаче предлагането бе подкрепено от бюджетната комисия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР