С всеки изминал час националистическата треска в Косово се покачва

...
С всеки изминал час националистическата треска в Косово се покачва
Коментари Харесай

Опасното танго на Курти и Вучич, заплашващо Балканите с нова война

С всеки минал час националистическата тресчица в Косово се повишава, като двете страни - сърби и албанци - съпровождат реториката на заканите с военни дейности, които основават усещане за подготовка на боен конфликт(?). Колко близо са Балканите до война, в миг, когато в съседство с тях, в Украйна, към този момент има безсърдечен боен спор, който заплашва международния мир?

Новините от размирния север на Косово, Прищина и Белград са притеснителни. Двете страни всекидневно ускоряват въоръженото си наличие на терен и не се двоумят да насочат закани, даже да употребяват военна мощ.

Въоръжените сръбски паравоенни формирования, стоящи зад пътните блокади в Митровица и останалата част от пътната мрежа в северната част на страната, наподобяват подготвени да ги защитят, в случай че специфичните полицейски сили на Прищина се опитат да ги отстранен, с цел да възстановят придвижването и законността на територията.

От другата страна на границата Белград е разположил мощни военни и полицейски сили на стремително разстояние със заповед да работят в съгласие - нещо, което те вършат от войната през 1998-1999 година - употребявайки танкове, ракети и тежка артилерия.

Сръбската войска и полиция са подсилени на границата от наемнически сили на съветската парадържавна група " Вагнер ", членове нахлуха в Косово с желанието да освободят сръбски служител на реда, задържан от полицията в Прищина, само че бяха видяни и изтласкани назад от патрул на КФОР, поел отговорността да предотврати неконтролируеми обстановки в Митровица и близките окупирани от сърбите села.

Албанците разполагат със специфични полицейски сили в подготвеност и получават портативни противотанкови ракети и други съвременни оръжия от Англия и дронове от Турция. На север от река Ибър непрестанно се натрупват запалителни материали.

Сърби и албанци в Косово размахват оръжия, само че с каква цел? Какво възнамеряват и техните водачи - Александър Вучич в Белград и Албин Курти в Прищина - и в какво заплашват да въвлекат народите си, а евентуално и съседите си? В нова война?

Най-вероятно те самите даже не знаят, като се имат поради новите геополитически условия, основани от войната в Украйна. Двамата се издигнаха на власт благодарение на национализма и непримиримостта. Вучич с лозунга, че няма да направи и крачка обратно в Косово, а Курти, с уверението към албанците, че няма да отстъпи и сантиметър земя на сърбите. Опитите на интернационалната общественост да ги сближи опонират на инстинктивната им реакция на оцеляване, защото всеки компромис би провокирал анатемата на публичното им мнение.

Но в този момент настъпи времето за равносметка. Условията, основани от съветската инвазия в Украйна, изискват стабилизиране на Балканите и първите рани, които би трябвало да бъдат затворени, са тези в Косово и Босна. Сърбите и албанците са призовани да намерят взаимно допустима формула за взаимно битие и да се придвижат към държавно образувание. Каква ще бъде тя?

Френско-германският проект

В момента единственото нещо, което е на масата, е по този начин нареченият френско-германски проект, който е признат от " 27-те " на Европейския съюз, както и от Съединените щати, и прилича по този начин наречения " модел на двете Германии ". Както е известно, през 1971 година Западна Германия се съгласява да " одобри " влизането на Източна Германия в интернационалните организации, без да я признава за самостоятелна страна и да зачита нейната териториална целокупност. Планът е възложен и на двете страни, само че те не са реагирали. Прищина загатна, че приема това като основа за договаряния, като съгласно Курти Вучич не е склонен, само че няма и какво друго да предложи.

Сръбският водач е подложен на напън както от страна на Запада, по този начин и от страна на Путин. Американците и европейците желаят от него да посочи с кого ще тръгне и кого ще изостави. И в този смисъл да се съгласи да се откри решение в Косово, само че и да се съгласи по въпроса за икономическите наказания против Путин, в случай че желае да се радва на западни вложения и да се надява да прекрачи прага на Европейския съюз.

Но в случай че се откаже от руснаците, Вучич губи дипломатическа поддръжка в Организация на обединените нации, с която не позволява Косово до интернационалните организации и което му дава мощна разменна монета, а с нея губи и проруското публично мнение, което вижда всяко оттегляне като " изменничество ".

Разбира се, албанският водач също не си прави илюзии, че ще прекоси река Ибър, без да се намокри, и ще победи Вучич благодарение на чужденци. В разгара на всичко това националистическата " борба " се ускорява, а страхът от случай е това, което съгласно специалистите може да докара до генерализиране на спора.

Защото едно планувано и стратегическо навлизане на сръбски войски и окупация на Северно Косово, както заплашва Белград, ще бъде чисто самоубийство за Вучич, който ще би трябвало да се сблъска с разположените там военни сили на КФОР, което пък ще въвлече НАТО и ще докара до нова смяна на картата на Балканите. /БГНЕС

--------------------------------------

Ставрос Цимас, " Катимерини "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР