С вниманието на света, фокусирано върху войната в Газа, напрежението

...
С вниманието на света, фокусирано върху войната в Газа, напрежението
Коментари Харесай

Докато светът наблюдава Газа, насилието подхранва нарастващо напрежение в окупирания Западен бряг

С вниманието на света, фокусирано върху войната в Газа, напрежението набъбна в окупирания Запад Банка, където 55 палестинци бяха убити през миналата седмица при конфликти с израелски войски, арести и офанзиви от еврейски заселници

От ДЖУЛИЯ ФРАНКЕЛ Associated Press и JOSEPH KRAUSS Associated Press 14 октомври 2023 година, 11:13 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Докато светът е концентриран върху войната в Газа, напрежението набъбна в окупирания Западен бряг, където 55 палестинци бяха убити през миналата седмица в конфликти с израелски войски, арести и набези от еврейски заселници. Наблюдатели на Организация на обединените нации споделиха, че това е най-смъртоносната седмица за палестинците на територията най-малко от 2005 година насам.

След смъртоносното всеобщо навлизане на Хамас в Южен Израел, при което бойци убиха над 1300 души и пленени към 150, израелските сили държат Западния бряг под здрава хватка, затваряйки пропускателни пунктове на територията и контролно-пропускателни пунктове сред градовете, ограничения, които съгласно тях са ориентирани към попречване на офанзиви.

Петък беше изключително гибелен ден, като 16 палестинци бяха убити при разнообразни произшествия на Западния бряг.

Военните споделят, че са арестували 220 души в набези в Западния бряг, в това число 130 сътрудници на Хамас, след офанзивата през предишния уикенд. Бойци на Хамас участват на Западния бряг, само че значително работят незаконно заради тесния надзор на Израел върху територията.

Подновяването на репресиите идва, защото Израел е угрижен от ескалирането на спора във война на доста фронтове, изключително от опцията ливанската милиция Хизбула също да се причисли към борбата.

Но палестинците споделят, че последните израелски ограничения на Западния бряг единствено в допълнение са размили границата сред силите за сигурност и радикалните, насилствени заселници. Министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир, крайнодесен преселник с дълга история на антиарабско подстрекаване, отговори на офанзивата на Хамас, като раздаде повече оръжия на към този момент добре въоръженото заселническо население и натовари заселниците с защита.

В изказване по-рано тази седмица той сподели, че неговият офис раздава 10 000 огнестрелни оръжия, както и бойно съоръжение, защитни жилетки и каски, на израелски цивилни - с необикновен акцент върху жителите на еврейските селища на Западния бряг.

„ Ние ще променим света, тъй че селищата да бъдат предпазени “, сподели той. „ Наредих всеобщо въоръжаване на цивилните аварийни елементи, с цел да защитя обитаемоте места и градовете. “

В петък видео сподели преселник с нападателна пушка влиза в село Ал-Тувани в южната част на Западния бряг и стреля от упор по палестинец.

Два дни по-рано заселници гръмнаха трима палестинци в село Кусра, покрай северния град Наблус на Западния бряг. В четвъртък заселници нападнаха погребението им, убивайки още двама мъже, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето. Видеозаписи демонстрират по какъв начин заселниците завиват с колите си към погребалната върволица, преди да спрат и да открият огън.

В четвъртък заселниците дойдоха в Уади Сиек, малко бедуинско село, дом на към 200 души в централната част на Западния бряг, до момента в който палестинците там опаковаха движимостите си. Те към този момент бяха преместили всички дами, деца и добитък в по-безопасна зона през последните дни заради възходящите закани, сподели гражданин на селото. Свидетели споделиха, че заселниците са разкрили огън, ранявайки трима палестинци и прогонвайки останалите от селото.

Абделрахман Каабни, началник на селския съвет на Вади Сиек, сподели че бойци и полиция са взели участие в нападението, биейки и арестувайки поданици. Докато селяните от Wadi Seeq бягат от насилието на заселниците, те оставят цистерни, добитък, слънчеви панели и две транспортни средства. „ Заселниците взеха всичко и в този момент се настаниха в домовете ни “, сподели Каабни.

Уади Сиек е шестото бедуинско село, което е натрупало дялове в предходната година в отговор на повишаване на офанзивите на заселници. Много други са в заплаха да бъдат изцяло разселени, съгласно Консорциума за отбрана на Западния бряг, коалиция от групи за помощ и страни донори, в това число Европейския съюз, които поддържат палестинските общности.

Нито COGAT, израелският защитителен орган, отговарящ за гражданските въпроси, нито израелските военни дадоха отговор на претенции за коментар. В предишното управляващите споделиха, че войските откриват огън единствено в отговор на закани или за разпространяване на насилствени митинги и че бойците пазят палестинците от офанзиви на заселници.

Организация на обединените нации сподели предишния месец, че 1100 палестинци са били разселени от насилието на заселниците през последната година, невиждана цифра. Само през последните няколко дни към 200 до 300 палестинци са били разселени в Уади Сиек и други региони, сподели консорциумът - постоянно от въоръжени заселници.

„ Те си потеглят в този момент, тъй като се усещат изцяло незащитени. Те са толкоз уплашени от тези заселници, които са пристигнали и ги заплашват “, сподели Алегра Пачеко, която управлява консорциума.

Повечето от офанзивите идват от заселници аванпостове, основани без позволение от държавното управление, само че предпазени от израелската войска. Над 500 000 еврейски заселници живеят в близо 150 селища в Западния бряг, който е дом на към 2,5 милиона палестинци. Международната общественост в преобладаващата си част преглежда селищата като противозаконни и съществена спънка за мира. Израел завладя Западния бряг, дружно с Газа и Източен Йерусалим, през войната от 1967 година Палестинците желаят териториите за бъдещата си страна.

В събота израелските военни Говорителят контраадмирал Даниел Хагари наподобява призоваваше заселниците да се отдръпват, казвайки: „ Отговорността за сигурността в обитаемоте места и по пътищата е само на армията. “

Но известията не престават да циркулират в групите WhatsApp, които еврейските заселници са основали от началото на войната, с цел да координират интервенциите на Западния бряг. Описание на една чат група с над 800 участници сподели на жителите да се приготвят за „ опцията за активизиране за взаимна активност със силите за сигурност за неотложно разрушение на къщи на терористи. “

Съобщението прикани жителите да „ отстраняват “ всеки палестинец, който се приближава до населено място.

„ От историите, идващи от линията Газа, излиза наяве, че не можем да разчитаме единствено на армията, с цел да може да ни отбрани във време на безпорядък ", се споделя в него. „ Готови ли сте за война? "

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР