С величествените си небостъргачи, издигнати от именити световни архитекти, Доха

...
С величествените си небостъргачи, издигнати от именити световни архитекти, Доха
Коментари Харесай

В Катар бутилка вода е колкото галон бензин

С величествените си небостъргачи, издигнати от именити международни архитекти, Доха – столицата на Катар, затвърждава убеждението, че е знак на приказката „ Което не става с доста пари, се случва с 200 милиарда $ ”. Поне в този случай.

И тъй като, когато им липсва нещо, катарците викат някой да им го построи, в залива са издигнали Перлата. Наистина, размахът на строителството в Доха проличава по изкуствения остров на стойност 2,5 милиарда $. Строителството на постройките върху него подвига мизата до 15 милиарда! 320 хектара с изложбени зали, музеи, театри, хотели, заведения за хранене и първокласни магазини на всички международни марки.

Перлата на Персийския залив

има формата на бисерно колие с диаманти – 7600 жилища в двайсет и една 20-етажни кули за 30 000 жители плюс още 10 хиляди в 410 градски къщи и вили. Ще бъде дефинитивно подготвен за Мондиала през 2022 година. Между другото, от острова се стига до сушата по 20-километрово шосе, минаващо около девет дребни частни островчета, благосъстоятелност на най-богатите жители на Перлата. Всеки от тях носи името на най-скъпите бисери в света.

 16-4

Островът условно е разграничен на няколко тематични региона, всеки със личен образ. В едниния са тераси с първокласни жилища, в другия – верига от най-високите в Катар постройки, заобикалящи луксозното пристанище, в третия – дребни вили в полинейзийски жанр към брега на „девствена лагуна“, в четвъртия – къщи с мавритански «напеви». Абе, толкоз пари имат, че в случай че желаят, и достоверни папуаси ще си докарат!

Вярно, че не им липсват средства при 200 милиарда $ БВП, само че по какъв начин владетелят си разрешава тези разходи? Оказва се, че шейх Хамад бин Халифа ал Тани е наредил всички залежи на петрол и природен газ

да се обслужват единствено от локални компании

без да се дават на концесии. Печалбите се разпределят вътре в страната, като огромна част от тях се реинвестират в строителството. В Катар няма налози. Няма и престъпност. Твърди се, че е втората страна след Сингапур с най-малък престъпен контингент. Официално задачата на огромното строителство е Световното по футбол през 2022 година, само че далечният прицел е привличането на туристи отвън спорта и късите пасове от летището.

 16-0

Просперитетът на страната несъмнено се дължи на обстоятелството, че под пясъците на Катар дремят

15% от международните находища на газ и несметни количества петрол

За разлика от водата, която в предишното се е събирала в долчинки при инцидентни превалявания, а в този момент напълно идва от морето. Милиони литри на ден се пречистват за пиянство, за миене, за напояване на тучните зелени ливади и за освежаващите водоскоци на всеки ъгъл. Една бутилка вода коства 2 катарски риала – колкото един галон бензин. В Катар към този момент никой не се гмурка за перли, а за скариди вървят импортирани от странство риболовци.

Извън Доха има едвам няколко града, скупчени основно към нефтени и газови залежи. Докато столицата се е трансформирала в търговски и финансов център, където всеки ден се издига нещо ново, а архитекти от международна големина считат за върховен комплимент да бъдат наети за построяването на следващата прищявка от метал и стъкло благодарение на китайски, индийски и филипински служащи.
Завладяващо място е

амфитеатърът „ Катара ”

– под намерено небе, тъй като тук всяка капка дъжд се счита за извънредно събитие. Каменната зала има 5000 места, а акустиката й е толкоз съвършена, че даже да шепнете, ще ви чуят до последните редове. Тук се организира Катарският кино фестивал, по чийто червен килим минават всички международни звезди, гостуват най-именитите оперни артисти, а по време на Катар оупън най-хубавите тенисисти си оспорват милионния награден фонд… на свещи. Всеки от 5-хилядната аудитория намира светилник под столчето си и го възпламенява, с цел да придаде в допълнение атмосфера на напрегнатата игра. А се играе вечер, тъй като няма състезател, кадърен да покаже бекхенд на 45 градуса на сянка, без да припадне.

 16-2

Националният музей на Катар е ситуиран в двореца, където от 1931 до 1951 година е живял шейхът Абдалла бин Мохамед. Той се гордее с

голям аквариум на две равнища

В горната му част са показани жителите на крайбрежната зона, а в долната е събрано цялото разнообразие от водния свят на Персийския залив. Не липсват даже гигантските морски костенурки, които към този момент са на изгубване. Любопитни са свидетелствата за арабските експедиции от времето на великите географски открития, когато европейците са търсели пътя към Индия. Особено забавни са астрономическите способи за навигация на античните мореплаватели.

 16-1

Всяко мъжко сърце обаче ще трепне пред сбирката от оръжия, съществена част от която е частната сбирка на шейха с неповторими арабски саби и ножове, украсени със скъпоценни камъни. Експозицията е оценена на 50 млн. $.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР