С възпоменателни церемонии в САЩ почитат жертвите на атентатите от

...
С възпоменателни церемонии в САЩ почитат жертвите на атентатите от
Коментари Харесай

Светът си спомня за терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ

С възпоменателни церемонии в Съединени американски щати почитат жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година. Навършиха се 21 години от нападенията с отвлечени пътнически самолети.



Близо 3000 души починаха при офанзивите в Световния търговски център, Пентагона и в поле в Шанксвил.



Американският президент Джо Байдън ще се включи в гала по полагане на венец в Пентагона, след което ще изнесе тирада в памет на жертвите на нападението.



Първата дама Джил Байдън ще приказва на възпоменателна гала в Шанксвил, Пенсилвания, а вицепрезидентът Камала Харис и брачният партньор ѝ ще са в Ню Йорк на церемонията на Националния мемориал за 11-ти септември.



В Ню Йорк на церемонията на мястото, където бяха кулите – близнаци ще бъдат обичайно прочетени имената на починалите и ще бъде непокътнато безмълвие в моментите, в които самолети се врязаха в кулите, Пентагона, един от самолетите се разруши в Шанксвил и сега, в който кулите се срутиха.



Отделно в Ню Йорк, в Манхатън ще бъдат издигнати кули от светлина - знак на небостъргачите на Световния търговски център, които ще могат да бъдат видени в радиус от към 95 километра. Като част от отбелязването на годишнината здания като Емпайър Стейт Билдинг ще светят в синьо.



През 2001 година в отговор на атентатите, Съединените щати и съдружниците започнаха войната в Афганистан откакто талибаните отхвърлиха да изпълнят настояването на Съединени американски щати да екстрадират водача на интернационалната терористична мрежа " Ал Кайда " Осама бин Ладен.



В последна сметка Бин Ладен беше погубен, а последният американски боец напусна Кабул предходната година като по този начин беше подложен завършек на войната там, която бе най-дългата, водена от Съединени американски щати.

фотоси: АРХИВ/БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР