С възпоменателна сесия във Видин започват събитията по повод 130

...
С възпоменателна сесия във Видин започват събитията по повод 130
Коментари Харесай

Във Видин отбелязват 130 години от кончината на Антим I

С възпоменателна сесия във Видин стартират събитията във връзка 130 години от кончината на екзарх Антим I. Организирана е от природоматематическата гимназия в града, чийто патрон е първият български екзарх. Форумът е под надпис „ 130 години величие и благодарност “ и ще стартира в 9 часа в залата на Симфониетата.
Научен отчет за живота на екзарх Антим, който е бил също и Видински митрополит ще изнесе доцент Георги Вълчев, заместник- ректор на Софийския университет.
Филма си „ 130 години величие и преклонение” ще показа 12-класничката в гимназията Антонина Лозанова. Подготвен е дружно с педагогическия консултант Ивайло Милушев. Включени са събития, провеждани в учебното заведение.
„ Филмът включва биографични данни за първия български екзарх, това, с което нашето учебно заведение е асъдействало за празнувания, кръгли маси. Филмът е събрал в едно събитията, провеждани за нашия патрон през всичките тези години “- сподели създателят Антонина Лозанова.
Събитията в памет на първия български екзарх ще продължат в събота с научна конференция. В неделя се чака българският патриарх Неофит, който дружно с митрополити от Синода ще отслужи панихида в памет на екзарх Антим I.
Във Видин е мавзолеят на първия български екзарх.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР