С въвеждането на новите електронни винетки за автомобили шофьорите ще

...
С въвеждането на новите електронни винетки за автомобили шофьорите ще
Коментари Харесай

Новите електронни винетки ще имат еднодневен и тридневен вариант

С въвеждането на новите електронни винетки за коли водачите ще имат опция да избират между годишна, месечна, седмична, уикенд (тридневна) и еднодневна винетка, разгласи в изявление за утринния блок на Българска национална телевизия районният министър Николай Нанков.

Държавата планува скоро, евентуално през 2018 година, сегашните лепящи се на стъклата винетни стикери да отпаднат, а на тяхно място да бъдат издавани електронни. С новата алтернатива ще се разшири изборът за срочността на винетките. По-гъвкавият модел планува още годишната винетка да важи една година след закупуването, а не от началото до края на всяка календарна година.

Цените на новите винетки ще се запазят, безапелационен бе министърът.

Той разяснява и бъдещата тол система по пътищата, която ще важи единствено за тежкотоварните коли с тегло над 3,5 т. Утре в 17 ч ще бъдат отворени шестте предложения на компаниите претенденти да я изградят. Ако няма определен победител, се предвижда вид Б - основаване на държавно сдружение, което да дава отговор за нея.

Очаква се новата тол система да стане източник на съществени приходи в бюджета. По думите на Николай Нанков тя ще построи по-справедлив модел, защото сега пътният бранш се устоя от леките коли. За директно прекосяване в страната камион заплаща 21 лв.. Новите тол такси ще покачат тази цена, стана ясно от думите на районния министър, само че той не загатна съответна цена.

Тол такси ще се дължат за прекосяване по автомагистралите и пътищата първи и втори клас - общо те съставляват към 50-55% от републиканската пътна мрежа. Цената на таксите ще варира съгласно класа на пътя. Предвижда се през пиковите дни и часове ставката да е по-висока.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР