С уверения за напредък в преговорите приключи продължилата пет часа

...
С уверения за напредък в преговорите приключи продължилата пет часа
Коментари Харесай

Какво се разбраха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

С уверения за прогрес в договарянията завърши траялата пет часа среща сред номинираните за министър председатели на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел дружно с преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Обсъждан е персоналният състав на бъдещия кабинет.

Минути след 11 часа договарящите се събраха в кабинета на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Пет часа по-късно акад. Николай Денков разгласи:

" Имаме прогрес днеска. Имайте малко самообладание, напредваме ".

Оптимизъм, че единодушието е близо, беше демонстриран още преди старта на днешните диалози. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков даже дефинира безредиците в пленарна зала като координирана офанзива на „ Възраждане “ - с президента, службите, служебния кабинет и основния прокурор и насочи предизвестие, че задачата е да се резервира България като демократична парламентарна република:

" Ние ще бъдем поръчител, че без значение от провокациите ще работим България да има едно демократично, работещо, постоянно правителство

ГЕРБ са се съгласили да не оферират политически лица в бъдещия кабинет, само че Бойко Борисов не отхвърли, че експертни номинации.

" Партията на смяната желаят сами да си носят отговорност, в това число с политически лица. Ние с " Да, България " отговаряме на техните претенции. Ако има утвърдени специалисти от по-широк набор и те ги одобряват, това е тяхно право. Хубаво е да предложат и другите партии, доста е тежко времето, има да се вземат ужасно виновни решения. Не е по силите на една партия…, само че те имат високо самочувствие ".

Денков удостовери – разискват оферти на ГЕРБ, само че съотношението в интерес на ПП-ДБ се резервира.

Денков удостовери и друго – че Асен Василев остава като финансов министър.

" Аз по-добър от него като експерт не знам ".

Но отхвърли, че отпред на Министерство на вътрешните работи ще застане препоръчан от ГЕРБ специалист.

По неофициална информация вътрешен министър ще е актуалният шеф на ГДБОП основен комисар Калин Стоянов. Той ще размени оферти в първичния вид на кабинет правист от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Общо 7 ще са новите имена, като за две от ведомствата още се спори. Остават към този момент имената на Андрей Цеков и Георги Гвоздейков, надлежно на районното развиване и превоза. Тодор Тагарев остава отпред на защитата.

Постигнатите договорености за имената в бъдещото държавно управление ще бъдат разисквани във всяка от партиите на двете договарящи обединения.

След 20 часа Изпълнителният съвет на Политическа партия се събра на съвещание, с цел да утвърди имената на министрите в бъдещия кабинет с втория мандат,
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР