С увеличението на границата на бедността се покриват изцяло натрупаните

...
С увеличението на границата на бедността се покриват изцяло натрупаните
Коментари Харесай

От 2023 г. линията на бедност ще е 504 лева, КНСБ иска да е 541 лв. - Общество

" С нарастването на границата на бедността се покриват напълно насъбраните инфлационни процеси. С препоръчаните 22% нарастване растежът на линията на беднотия доста изпреварва равнището тези процеси до момента ", съобщи на брифинг служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров след съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие.

Така от 2023 година линията на беднотия ще е 504 лв., вместо досегашните 413 лв.. 

Лазаров изясни, че ползвайки формалната статистика на Национален статистически институт нивото на инфлацията през август 2022 година по отношение на август 2021 година е 17.7%, средногодишната инфлация е 11.7%, а онази, която е насъбрана от началото на година - 12.6%.

По време на НСТС зам.-министърът на труда Надя Клисурка сподели, че кабинетът нарастването по методиката, която се базира на проучването на Евростат " Статистика на приходите и изискванията на живот ". 

" Определянето на линията на беднотия по този ще окаже отражение и върху финансовата поддръжка за хората с увреждания ", разяснява Клисурска, представена от Българска телеграфна агенция. Тя изясни, че всички лица, които имат степен на увреждания над 50 % (над 670 000 души), ще получат финансова поддръжка на база на линията на беднотия.

Определената линия на беднотия ще окаже отражение и върху системата на общественото подкрепяне, сподели още Клисурска. Тя напомни, че Европейската комисия е препоръчвала на България линията на беднотия и общественото подкрепяне да бъдат обвързани, а не общественото подкрепяне да бъде на база на обезпечения най-малък приход. Това е заложено и като сериозна промяна в Плана за възобновяване и резистентност, добави заместник-министърът.

По време на Тристранката Ася Гонева от КНСБ разяснява, че 22% нарастване е " нещо, което впечатлява ", само че от синдиката оферират размерът на линията на беднотия да е 541 лева

На брифинга Любослав Костов от КНСБ изясни, че Конфедерацията не е подкрепила предлагането, тъй като то е резултат от методика, която от КНСБ упорстват да бъде ревизирана. " Тази методика не регистрира инфлацията в дребната потребителска кошница и за база се взима приход от преди три години ", сподели той. 

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " съобщи, че поддържат увеличението на размера на линията на беднотия, само че счита, че методиката, основана на проучването на Евростат, има недостатъци. " Смятаме, че методиката би трябвало да бъде изменена ", сподели тя и добави, че смяна на методологията не може да извърши от служебното държавно управление.

Разгледана е и наредбата за работното време, почивките и отпуските. В нея ще бъдат заложени европейските наставления, съгласно които бащите имат право на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст.

Отпускът може да бъде употребен на части. , които не са употребили трансфериран от майката (осиновителката) отпуск за развъждане на дете.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР