С уникалната технология на разширената виртуална реалност в Малката базилика

...
С уникалната технология на разширената виртуална реалност в Малката базилика
Коментари Харесай

Код Вход свободен в Стария град за Нощта на музеите тази в...

С неповторимата технология на разширената виртуална действителност в Малката базилика демонстрират за пръв път басейна за кръщаване

Уникална добавена виртуална действителност ще покаже по един чужд досега метод Малката раннохристиянска базилика в европейската Нощ на музеите. Пловдивските културни институции се включват в XVII издание на самодейността с динамична стратегия, свободен вход и удължено работно време. „ Идеята е да се стигне до огромен кръг от хора с акцент - младата публика, посредством представянето на необикновена и атрактивна стратегия, която, с изключение на опцията за запознаване с културното завещание, да предлага и други културни прояви “, споделя заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.



Добавената действителност ще покаже Баптистерия в цялостния му искра

Малката базилика

С най-вече отворени обекти ще е ОИ „ Старинен Пловдив”. Това са Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, Хиндлиян и Балабановата къща. Времето за свободен достъп е от 18:00 до 21:00 ч. За първи път в Малката базилика ще бъде показан басейнът за кръщаване, прочут като баптистерия. Това ще стане с неповторимата технология на разширена виртуална действителност. Посредством VR очила посетителите ще имат опция да получат визуализирана 3D реконструкцията на баптистерия във тип, в който е изглеждал при построяването му. Проектът е осъществен с помощта КЦМ 2000 ГРУП и бизнесмена Николай Томов.



Природонаучният помоли гостите в Нощта на музеите да не стресират животните

Археологическият музей

Той чака посетители с вход свободен от 10 до 18 часа. Публиката ще види непрекъснатата експозиция на музея и краткотрайните изложения - „ Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура” и „ Армията на Бога “.

Историческият музей

Историческият се включва в самодейността с два обекта - експозиция „ Съединение на България” на пл. „ Съединение” 1 и експозиция „ Българско Възраждане” на ул. „ Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив, които ще одобряват гости от 17.00 до 23:00 часа. Входът ще бъде свободен. Подготвени са начинания, отдадени на тематиката „ Река Марица и пловдивските хълмове”. Природонаучният музей се включва в самодейността с гостуващата галерия „ Когато Антарктика демонстрира сърцето си на учените”. От екипа на музея насочат молба гостите да пазят животните в аквариумите и терариумите, тъй като от доста хора изпадат в стрес.

Галериите

Градската художествена изложба взе участие в Нощта на музеите с три изложения. Те ще са в Залата за краткотрайни експозиции на ул. „ Александър Първи” 15, в изложба „ 2019” и в Иконната изложба.

Най-интересна е концептуалната галерия „ PERSONA” в изложба „ 2019” на ул. „ Гладстон”. Тя е дело на арх. Петър Белев и неговата майка Силвия Митовска, която е прочут занаятчия на керамиката. Изложбата е готвена няколко години. В нея Белев и Митовска демонстрират големи маски на човешки лица, които са направени от разнообразни материали. Едно от лицата е направено даже от конопени въжета. Друго е от епоксидна смола, цимент и железна арматура, покрита с текстилен материал.

Дипломните работи на студентите от компетентност " Графичен дизайн и фотография” към Музикалната академия влизат в изложбата „ Ами ти”. В нея 18 абитуриенти демонстрират своите дизайнерски планове, които са защитили пред академичната комисия единствено часове по-рано.

Иконната изложба в Стария град пък ще покаже скъпи мостри на иконописното ни завещание от XVI-XIX век. Пловдивчани и гостите на града могат да я прегледат със свободен достъп от 18 до 22 часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР