С удоволствие ще участвам в предизборното шоу, което се очертава

...
С удоволствие ще участвам в предизборното шоу, което се очертава
Коментари Харесай

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам, той е дребен измамник

" С наслаждение ще вземам участие в предизборното шоу, което се обрисува на днешното съвещание. Нямам никакви терзания ", съобщи някогашният основен прокурор Иван Гешев при започване на чуването си. Вече веднъж той не се отзова на поканата за чуване, а през вчерашния ден съобщи пред публицисти преди да влезе в постройката на националното разследване, че " тази комисия е суперсмешна, тъй като със същия триумф са могли да създадат комисия и за " Цар Киро ".

" Единствената причина през днешния ден да съм тук е, че имам почитание към държавните институции, макар че от институцията Народно заседание е останала единствено постройката ", съобщи първоначално Гешев. 

" Не е правилно, че до момента в който съм бил основен прокурор, не е имало следствия за групи за въздействие. Нямате задоволително информация ", уточни Гешев в отговор на депутатски въпрос. По думите му, до момента в който е бил на поста заместник-главен прокурор в Специализираната прокуратура, за която е отговарял, през 2018 година е имало дело за група за измами, която е касаела Мартин Божанов - Нотариуса . " Докато бях основен прокурор, беше формирано дело за Петьо Петров - Еврото, който сега се укрива ", добави той, акцентирайки, че това е единственото следствие срещу бившия следовател. 

Гешев сподели още, че знае импровизирано от сътрудници служители на реда за контрабанден канал. Той посочи, че като е бил основен прокурор, му е било казано, че този канал се пази от служебното държавно управление, в което Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи , а по-късно от " Продължаваме промяната - Демократична България ". По думите му този контрабанден канал, ще бъде " овладян " от други хора, които са на власт.

Гешев счита, че каналът е средство, с цел да се завладеят митниците и да може да се постави нов основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Каналите се пазят от службите, а службите работят за политиците, посочи още той.

" Такива групи за въздействие има и в Народното събрание ", счита още Гешев. " Върхът на хранителната верига са политиците. Казваха, че Държавна сигурност е отговорна за всичко, само че това беше инструмент. Отгоре бяха политиците. Смешно е да говорите за групи за въздействие тъкмо вие. В момента има 10 групи за въздействие във Върховния касационен съд. И цифрите са по-големи - милиони всеки ден. Това са признаци. Причината е политическата класа, тъй като не приемате качествени закони ", заяви бившият основен прокурор. 

Той прикани депутатите да питат Министерство на вътрешните работи за какво не споделя дали Нотариуса е бил помощник на полицията. Бившият основен прокурор каза още, че няма общо с Мартин Божанов-Нотариуса. Призова също по този начин депутатите да питат Бойко Борисов дали не познава Нотариуса.

" Божанов е малък лъжец. Понякога прави работа, различен път - не. Има доста по-големи групи за въздействие. Но вие очевидно сте си сложили за задача да овладеете правосъдната система ", сподели Гешев, който назова " избрани политици потребни идиоти ". Това провокира неодобрение измежду депутатите и повишение на глас в залата. 

По думите му Божанов е  лъжец, който си служи с имена, което не значело, че не е имал дребни позиции в правосъдната власт на минимално равнище в някое районно. " Както виждате имате офицер от Трето районно ръководство, който го е пазил ", уточни Гешев. 

За пазенето някогашният основен прокурор изясни, че то ставало, когато някой се поинтересува да го проверява, автоматизирано се получава информация от съответния действен служащ, който му осъществявал " чадър ".

 

Днес в комисията трябваше да бъдат изслушани и и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, някогашният основен прокурор Сотир Цацаров, юристите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и водачът на съдружие " БОЕЦ " Георги Георгиев. В началото на съвещанието ръководителят на комисията Никола Минчев уведоми, че те са отклонили поканите си.

Мартин Божанов - Нотариуса беше погубен в София на 31 януари. След това от прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал " Гео Милев ", свързван с Божанов. По време на обиските бяха иззети компютри и разнообразни материални носители на информация. Прокуратурата ревизира дали в клуба са членували магистрати, както дали и за какво са ходили там.

В момента се води досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, част от която е Божанов, основана за оказване на напън на магистрати, имотни измами и пране на пари. В Народното събрание пък беше основана краткотрайната парламентарна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Божанов, на която Гешев през днешния ден бе изслушан. Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия правосъден съвет също започнаха да работят по проблема и възможната връзка на магистрати с Мартин Божанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР