С цветя, молитви и артилерийски салют с 19 изстрела с

...
С цветя, молитви и артилерийски салют с 19 изстрела с
Коментари Харесай

Япония се сбогува с Шиндзо Абе

С цветя, молебствия и артилерийски салют с 19 изстрела с гаубица с 105-милиметров диаметър Япония уважи убития някогашен министър-председател Шиндзо Абе на първото държавно заравяне на министър председател от 55 години насам - гала, която стана толкоз спорна, колкото бе и самият Абе приживе, написа Ройтерс.

Церемонията стартира в 14:00 часа локално време, когато урната с праха на Абе бе пренесена в залата за бойни изкуства „ Нипон Будокан “ в централно Токио от неговата вдовица Акие Абе, която беше облечена в черно кимоно

Хиляди опечалени се сърбаха наоколо до мястото на церемонията от рано сутринта. В рамките на часове към 10 000 души сервираха цветя и отдадоха последна респект на убития японски министър председател.

„ Знам, че има различие и доста хора са срещу това държавно заравяне, само че имаше толкоз доста хора,  които се подредиха, с цел да поднесат цветя “, сподели Йошико Коджима, 63-годишна стопанка от Токио.

„ Почувствах, че в този момент погребението в действителност се организира, доста хора са излезли да се молят за него “, добави тя.

Убийството на Абе по време на избирателен протест на 8 юли провокира поток от разкрития за връзки сред законодателите в ръководещата Либерално-демократическа партия (ЛДП), която той до неотдавна оглавяваше, и японският клон на Обединителната черква, която е определяна като фетиш от нейните критици. В резултат рейтинга на настоящия министър председател Фумио Кишида падна до рекордно ниски равнища, като той се извини и даде обещание да постави завършек на връзката сред партията и църквата.

Въпреки това митингите против държавното заравяне на Абе - първото сходно събитие от 1967 година насам, продължиха, като съществена роля за недоволството играе цената на церемонията от  около 11,5 милиона щатски $, която би трябвало да бъде поета от страната във време на стопански компликации за елементарните жители.

В една част на центъра на Токио протестиращите размахваха плакати и скандираха „ Без държавно заравяне “ под мелодията на китара.

В „ Нипон Будокан “ бе повдигнат огромен портрет на Абе, който висше над  зелени, бели и жълти цветя. В центъра на сцената беше имаше японско знаме, направено от цветя. Имаше и стена от фотоси, показващи по какъв начин Абе да се разхожда с водачите на Г-7, държи ръце на деца и посещава бедстващи региони.

След минута безмълвие бе направена ретроспекция на политическия живот на Абе и водещи фигури от ръководещата партия, в това число Кишида и Йошихиде Суга, правоприемник на Абе и предходник на Кишида като министър-председател, изнесоха речи.

„ Винаги си казвал, че искаш да направиш Япония по-добра, че искаш младежите да имат вяра и горделивост “, сподели Суга с трептящ глас, акцентирайки върху това, че доста младежи са участвали на церемонията, с цел да поднесат цветя.

Противоречива фигура

Най-дълго управлявалият министър-председател на Япония беше спорна фигура, преследвана от кавги.

Като несклоняем националист, Абе тласна страната към по-агресивна отбрана на националните позиции на Япония – нещо, което мнозина в този момент считат за проникновен метод на фона на възходящата угриженост за Китай, до момента в който други смятат за военолюбство.

Около 4300 души, измежду които 700 задгранични представители, участваха на държавното заравяне. В това число влизат най-малко 48 сегашни ли някогашни държавни представители, в това число, в това число вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис, индийския министър председател Нарендра Моди и някогашният министър-председател на Англия Тереза Мей.

В Токи през днешния ден бяха ситуирани до 20 хиляди служители на реда, околните пътища и даже някои учебни заведения останаха затворени. Церемонията провокира голям брой митинги, даже и през днешния ден.

Държавното заравяне на Абе е първото за някогашен министър председател по-късно през 1967 година за някогашния министър председател Шигеру Йошида.

Кишида изясни решението като метод за удостояване на достиженията на Абе, както и като отбрана на демокрацията, само че елементарните японци са разединени по тематиката. Само 30% от респондентите в скорошно изследване на TV Asahi са били съгласни с провеждането на държавно заравяне, а 54% са били срещу.

Кишида също цитира опцията за осъществяване на дипломация като причина за церемонията и прекара огромна част от последните 24 часа в срещи със международни водачи.

„ Дори без неотдавнашните разкрития за Църквата на обединяването, би било мъчно да си представим някакви условия, при които болшинството от японците биха предпочели почитането на Абе да стане с държавно заравяне “, сподели Тобиас Харис, старши помощник в Центъра за американски напредък и създател на биография на някогашния министър председател.

„ Той беше човек, който съвсем приветстваше и предизвикваше разногласия и виждаше задачата си като катурване на дълготраен консенсус или набор от консенсуси за това по какъв начин се ръководи Япония “, сподели Харис.

Много японци бяха „ привързани към следвоенния режим, който той искаше да смъкна “, добави създателят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР