С церемония по връчване на отличието Доктор хонорис кауза“ на

...
С церемония по връчване на отличието Доктор хонорис кауза“ на
Коментари Харесай

Международният фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ започва в Пловдивския университет

С гала по връчване на оценката „ Доктор хонорис идея “ на вестник „ Пловдивски университет “ на грузинския стихотворец Роберт Месхи през днешния ден започва шестото издание на Международния фестивал на поезията „ ОРФЕЙ “ – Пловдив 2023. Събитието е от 17.30 часа в 7 публика на ПУ „ Паисий Хилендарски “ (Ректорат). Ще бъде промотирана и преди малко излязлата в Тбилиси билингва книга със стихове на Роберт Месхи и пловдивския стихотворец Тильо Тилев.

На 11 май, четвъртък, от 18 часа в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив е формалното разкриване на Междунарония фестивал на поезията „ Орфей “ с присъединяване на 10 поети от 8 страни. То ще е с четене на лирика на роден език от всеки от участниците и превод на български. Специално видеообращение към фестивала с признателност за българската поддръжка за Украйна ще направи украинската поетеса Юлия Бережко-Каминска.

На 12 май, петък, от 17 часа още веднъж в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив ще се състои писателски конгрес Ars poetica – диалог за поетическото изкуство и орфизма сред участниците във фестивала с възпитаници от филантропични гимназии и студенти от ПУ „ П. Хилендарски “. Веднага по-късно – от 18 часа, е церемонията по награждаването на призьорите на шестото издание на фестивала и заключителното четене.

Тази година Голямата премия „ Орфей “ за изключителни постижения в поезията е за пловдивския стихотворец Йордан Велчев. Кои са другите отличени – в петък, 18 ч., Малка базилика на Пловдив.

Всички събития са с вход свободен, а на място ще се раздават мултиезичните издания на фестивала.

Всичко за участниците и техните произведения – на роден език и в преводи на български и на британски, четете на мултиезичния уебсайт www.orpheus-plovdiv.eu.

Партньори на Орфей - Пловдив тази година са Чешкият и Словашкият културни центрове, ПУ „ Паисий Хилендарски “, филантропична гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий “ и Езикова гимназия „ Пловдив “.

МФП ОРФЕЙ - ПЛОВДИВ 2023 е креативен артикул на фондация Пловдив ЛИК, подсилен от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР