С три дни повече отпуск ползват седем служители на общинска

...
С три дни повече отпуск ползват седем служители на общинска
Коментари Харесай

Кмет даде повече отпуск на непушачите

С три дни повече отпуск употребяват седем чиновници на общинска администрация в Смядово, които са се отказали изцяло тютюнопушенето. Това заяви пред кореспондент на Българска телеграфна агенция зам.-кметът на общината Иван Кюркчиев.

Повече от две години чиновници на Община Смядово имат опция да получат спомагателен отпуск, в случай че спрат да пушат през работно време. Това е записано в груповия трудов контракт, разясни Кюркчиев. Идеята бонус за непушач е на кмета Иванка Петрова.

"Забелязахме сътрудници, които честичко излизат за по една цигара - минутка, две, три, само че те се натрупват. Чухме за една японска компания, която предлага сходен
бонус, и по този начин концепцията стана факт " описа Кюркчиев.

Сред отказалите цигарите е и секретарят на общината Елка Кайкова. Тя е безапелационна, че при прекъсването на цигарите би трябвало да има тласък - какъвто е отпускът.

"Имаме и един човек, който единствено по време на работа не пуши. Имахме и хора, които пробваха и не съумяха. Взеха си декларацията назад ", добави Иван Кюркчиев.

3 дни повече годишен отпуск употребяват и всички непушачи в администрацията, а това са съвсем 70%.

Бизнесът е срещу предлагането за спомагателен отпуск за чиновници - непушачи

Идеята за спомагателен 2-дневен отпуск за непушачи лансираха неотдавна от Вътрешна македонска революционна организация. В Малката коалиция към този момент има реализиран консенсус, че сходна мярка би има подтикващ темперамент. Идеята цели да няма дискриминация сред пушачи и непушачи.

"Работниците, които пушат, излизат отвън работните пространства и получават нерегламентирана отмора на всеки час-два. По думите му по този метод се слагат под дискриминационни условия останалите служащи, които са непушачи ", изясни Александър Сиди.

От бизнеса обаче незабавно отвърнаха, че са срещу сходна смяна в закона. Работодателите подчертават върху това, че пушач, който излиза да пуши за няколко минути в действителност може да е много по-продуктивен от този, който не пуши, не излиза постоянно, само че и не работи толкоз старателно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР