С трепетно благоговение и преклонение пред дивния Божи промисъл посрещаме

...
С трепетно благоговение и преклонение пред дивния Божи промисъл посрещаме
Коментари Харесай

Патриарх Неофит на Благовещение: На Пресвета Богородица възлагаме упованието си - да се дарува мир

С трепетно страхопочитание и поклонение пред дивния Божи промисъл посрещаме и тази година празника на Благовещението. Съпреживяваме удивлението на Пресветата Дева при вестта за отредения й чоп, дружно със святото й смирение към Бога, и облажаваме нейната непорочност, благост и съвършена отдаденост на Неговата свята воля, с които тя се появи почтена да принесе човешкия дял в тайната на Боговъплъщението. Това споделя Негово светейшество българският патриарх Неофит в обръщението си за днешния църковен празник за Благовещението на Пресвета Богородица.

" Днес е началото на нашето избавление " пее в този празничен ден Църквата, и с това удостоверява безконечната истина, че без осъзнатия избор и единодушие на Пресвета Богородица да взе участие в това богочовешко дело то нямаше да бъде допустимо и ние нямаше да имаме вяра за освобождение от прегрешението и неговия горчив плод: гибелта. " Ето рабинята Господня; дано ми бъде по думата ти " (Лука 1:38) - този решителен отговор на Пресвета Богородица, изречен от нея без съмнение, нито сянка на подозрение в благовестената й посредством Архангела Божия воля, дефинира един път и вечно съдбините на човешкия жанр и отваря за всички нас портите на Царството Божие, на нашето същинско небесно Отечество, където с доста любов и бащинска деликатност ни чака любящият ни Небесен Отец, отбелязва патриарх Неофит.

Негово светейшество акцентира, че значимостта на случилото се в деня на Благовещението и необратимите следствия от него за човешката история и за ориста на цялото Творение, обуславят единствеността и неповторимостта на това дивно събитие. Затова днешният празник е толкоз ярък и важен за паметта на Светата Църква. Защото без единодушието на Пресвета Богородица, без нейното уверено " да ", не биха били вероятни нито Рождеството по плът на Сина и Слово Божие, нито Неговото Благовестие и встъпването на човечеството в Новия Завет с Бога. И най-важното: без възприетият от Пресветата Дева възвишен чоп не би било допустимо и това най-решаващо, което Богочовекът - Господ Иисус Христос, стори за нас и нашето избавление: Неговите премеждия, кръстна гибел и всепобедно Възкресение.

" Затова и днешният ден е ден на всемирна наслада и надълбоко страхопочитание пред величието на онази, която е най-свидната и най-дивна рожба на човешкия жанр във всички времена, която ублажаваме, почитаме и славословим повече от самите благ войнства: По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, същинска Богородице, величаем ", споделя българският патриарх.

Към нея (Пресвета Богородица) прибягваме непрекъснато в молитвите си, нейното покровителство търсим и измолваме при всяко събитие от земния си живот, тъй като познаваме силата на святото й посредничество пред нейния Син и наш Бог Господ и Спасител Иисус Христос. Особено старателно и съкрушено изпросваме майчинското й покровителство в последните дни, когато пред очите ни е цялата мощ на злото, противопоставило един против различен два приятелски православни народа - в братоубийствена война, която към този момент месец лишава живота на безчет почтени жертви и разрушава граденото със епохи православно единение на братя по религия и жанр, заплашвайки с заличаване целия свят, акцентира патриарх Неофит.

И отбелязва, че на нея, Всесветата Божия майка, и на нейния възвишен Син разпореждаме в тези дни цялото си очакване - да смирят сърцата на воюващите, да даруват мъдрост на тези, от които зависи прекратяването на това трагично клане, и да разсънят наново братската обич, свързвала изконно тези православни славянски нации, като даруват мир на изстрадалата украинска земя и на целия свят.

" По молитвите и небесното покровителство на Пресветата наша владичица и Небесна кралица Богородица и на всички отвека просияли в светостта Свои угодници, Господ Бог да ни дарува Своя мир и постоянно избавление! Честит и блажен празник! ", насочва благослов българският патриарх Неофит.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР