С традиционните стартове в гигантския слалом този уикенд в Зьолден

...
С традиционните стартове в гигантския слалом този уикенд в Зьолден
Коментари Харесай

Новият сезон в алпийските ски: накъде след оттеглянето на големите звезди

С обичайните стартове в гигантския слалом този уикенд в Зьолден ще бъде обещано началото на сезона в Световната купа по ски. Най-добрите алпийци стартират конкуренцията за кристалните глобуси, която ще продължи доникъде на март 2020 година и включва общо 85 старта.

Големият въпрос е кой ще наследи трона на най-хубав алпиец след отказването на Марсел Хиршер. Австриецът завоюва Големия бистър глобус осем пъти подред и властваше в техничните дисциплини, само че реши да спре едвам на 30 година и с 67 победи против името си. Господин Съвършенство, както е прочут австриецът, записа още един популярен връх, като е притежател на общо 20 глобуса.

Сезонът ще бъде белязан и от отсъствието на още две огромни имена – Линдзи Вон и Аксел Лунд Свиндал, които също прекратиха спортния си път.



България чака новия сезон в алпийските ски с огромен интерес след отличното показване на Алберт Попов. През предишния сезон българинът впечатли с шесто място в Шладминг и девето в Кицбюел, показвайки непоклатимост в слалома. Сега вярата е да продължи с развиването си и да опита да гони сцени.

Банско още веднъж ще бъде хазаин на стартове при дамите. В края на януари в българския курорт ще се проведат втурване и супер-Г.

За короната на Хиршер

Кой ще получи преимущество от отказването на Марсел Хиршер – ще бъде ли това добре за експертите в скоростните дисциплини или универсалните скиори (т.нар. all-rounder). Това е главният въпрос, който всички експерти задават в навечерието на новия сезон. През 2019 година се навършиха 10 години, откогато експерт в скоростните дисциплини за последно беше притежател на огромния глобус и това направи Свиндал (2008-09). От тогава преимущество имаха универсалните скиори като Карло Янка и Ивица Костелич, а по-късно стартира царуването на Хиршер.

Логиката приказва, че през тази година би трябвало да се чака борба сред Алекси Пинтюро и Хенрик Кристоферсен, които през предишния сезон приключиха разграничени от единствено 98 точки. Французинът приключи втори зад Хиршер, само че на повече от 500 точки.

 Пинтюро (вляво) и Кристоферсен бяха подгласници на Хиршер, само че в този момент са огромните любимци.
© Associated Press

Пинтюро (вляво) и Кристоферсен бяха подгласници на Хиршер, само че в този момент са огромните любимци.

С очаквания за Големия бистър глобус е и Доминик Парис, който записа най-успешния си сезон в последната година. Италианецът реализира седем победи, завоюва дребния глобус в супер-Г и остана втори в спускането с едвам 20 точки зад Беат Фойц. Парис се подреди и четвърти за Големия бистър глобус.

" Със сигурност в този момент ще има повече шансове за всички нас, които бяхме втори и трети зад Марсел. Но няма нищо несъмнено, че щом си бил втори в генералното класиране, в този момент ще спечелиш ", сподели Пинтюро преди първия старт в Зьолден.

Големи упоритости за новия сезон имат всички представители на младото потомство, измежду които попада и Алберт Попов. Освен него това са Клеман Ноел, Лоик Меяр и австриецът Марко Одермат.

Има ли кой да спре Шифрин

При дамите сезонът стартира с ясно изразен любимец и това още веднъж е феноменът Микаела Шифрин. Американката завоюва Големия бистър глобус в последните три сезона и единствено на 24 години има зад тила си 60 победи, 83 подиума и към този момент 11 трофеи.

Миналия сезон тя усъвършенства всевъзможни върхове, като победи в 17 старта. Може ли обаче американката да поддържа високия стандарт, който сама си наложи? Още преди началото на сезона нейните съпернички оповестиха, че даже не мислят за Големия бистър глобус, а всяка има разнообразни цели.

 Новият сезон в алпийските ски: накъде след отдръпването на огромните звезди
© Associated Press

" Изобщо не мисля за генералното класирането. Целта ми е да съм №1 в спускането и да продължа да се развъртвам ", сподели италианката София Годжа.

Най-близо до Шифрин през сезона беше словачката Петра Влъхова, само че тя приключи на 801 точки разлика. Това беше най-голямата разлика сред първата и втората дотук в " ерата Шифрин ", откакто през 2017 година американката завоюва с 274 точки пред Илка Щухец, а година по-късно с 671 пред Венди Холденер.

В събота е гигантският слалом при дамите, а в неделя стартът при мъжете. Следва едномесечна пауза преди обичайния слалом в Леви в края на ноември, а през декември най-хубавите скиори ще пътуват до Северна Америка.

Кулминацията на сезона при мъжете ще бъде с класиките във Венген (18 януари), Кицбюел (25 януари) и Шладминг (28 януари). През тази година Световната купа ще посети и Азия, откакто мъжете ще пътуват до Янин (Китай) и Наеба (Япония).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР