С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се

...
С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се
Коментари Харесай

Крум Зарков: Със заявката днес Мария Габриел се присъедини към протестиращите през 2020 г. за оставката на Гешев

С това свое заявление претендентът за министър-председател Мария Габриел се причисли към хората, които през 2020 година излязоха на митинг с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правораздаването, които са заели тази процедура.

Това съобщи служебният министър на правораздаването Крум Зарков във връзка думите на Мария Габриел, че първото, което ще направи нейното държавно управление, ще бъде внасянето на искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на правосъдната власт, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Ние в този момент в Министерството на правораздаването работим също, изследвайки доста деликатно случилото се от последните дни и седмици след 1 май, тъй че аз мога единствено да поздравя Мария Габриел за това изказване, само че ще трябват повече детайлности ", сподели Зарков.

Правосъдният министър акцентира, че това, което се случи през последните дни, е, че заместник-главният прокурор изрази недвусмислено изказвания, че основният прокурор се намесва нерегламентирано в следствие, което го касае директно. " Струва ми се, че това е доста съществено деяние и Висшият правосъден съвет ще би трябвало да се произнесе по него. Министерството на правораздаването, естествено, няма да стои безучастно в това ", означи той и добави, че Висш съдебен съвет към този момент е сезиран от Борислав Сарафов във връзка с желаната оставка на Ясен Тодоров.

Зарков уточни, че всички тези въпроси са на дневен ред и те би трябвало да бъдат решавани. " Ние обмисляме всички разновидности на деяние, няма да стоим безучастни и още другата седмица ще ви осведомяваме за това, което ще създадем ", съобщи още той, като акцентира, че има разнообразни разновидности, само че топката е в полето на Висш съдебен съвет и той ще би трябвало да бъде сезиран.

" Не бих желал да злоупотребявам, само че е доста значимо да се каже следното: дали ще се стигне до оставката на основния прокурор, или не е доста значим въпрос, само че още по-важно е дали най-сетне ще се одобряват законите, които ще създадат по този начин, че който и да е идващият основен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него ", акцентира Зарков. Той посочи, че става въпрос за измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, които би трябвало да бъдат признати от този парламент. " Искането на оставка, и изобщо ориста на господин Гешев, не покрива целия набор въпроси. Проблемът е систематичен и би трябвало да бъде организиран най-накрая на законово равнище ", безапелационен е служебният министър на правораздаването.

Според Зарков в границите на своя мандат Иван Гешев неведнъж е уронвал престижа на правосъдната власт и Висш съдебен съвет има учредения да се самосезира.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР