С точките от Чехия състезателите излизат трети в генералното класиране

...
С точките от Чехия състезателите излизат трети в генералното класиране
Коментари Харесай

Пореден български успех в световния е-рали шампионат

С точките от Чехия състезателите излизат трети в генералното класиране на Bridgestone FIA Eco-R

Тридесет и три екипажа от девет националности стартираха в ČEZ Czech New

Energies Rallye 2024, четвърти кръг от календара на международния рали шампионат за серийни електрически коли на FIA. Състезанието бе и първи кръг от считания за един от най-силните в света Чешки народен еко рали шампионат. Българският тим ASM Bulgaria започва за четвърта поредна година в най-предизвикателното съревнование от шампионата с номер 9. С общ маршрут от 600 километра, над 350 километра спортни стадии взаимствани от няколко чешки ралита и два стадия от WRC Central European Rally, съчетани със комплицирана навигация и най-високите междинни скорости в историята на шампионата, надпреварата се трансформира в същинска съветска рулетка.

Калин Дедиков и Георги Павлов с тяхната KIA Niro EV стартираха с доста положителни резултати в откриващите прави и се движеха в челото на класирането. В нощния стадий българите съумяха да запазят оптималната централизация и да не позволен неточности в трите предизвикателни прави. Така на финала на първия ден екипажът приключи четвърти във краткотрайното класиране.

Вторият ден от надпреварата с над 350 километров маршрут започва в 7:00 сутринта с планувани единствено 2 часа регрупинг за дозареждане на колите на обяд. Променливото време и ниските температури направиха правите извънредно хлъзгави и прибавиха нови провокации за екипажите. Дедиков и Павлов минаха първия стадий с положително време и действителни шансове да се борят за стъпване на подиума. В идващият стадий обаче българите бяха блокирани в две следващи прави от други коли и изгубиха над половин минута. Огромното закъснение стимулира още повече екипажа и до финала състезателите дадоха всичко от себе си записвайки топ 3 времена във всяка права и още веднъж приближиха водачите.

В последна сметка първи за международния шампионат се подредиха настоящите международни първенци Здарски/Набелек от Чехия, втори още веднъж чешки екипаж Кристоф Хайек/Никола Хайкова, трети вицешампионите Герини/Прусак, а българите приключиха четвърти на 10,3 секунди от подиума.

За чешкият шампионат, където е очакван хендикап, който анулира един най-слаб резултат от права за цялото съревнование, Дедиков и Павлов справедливо заеха трето място и дружно с Герини/Прусак завоюваха първо място за KIA в шампионата на производителите.

След следващото си солидно показване, тимът на ASM Bulgaria, Калин Дедиков и Георги Павлов се изкачиха на трето място във краткотрайното генерално класиране на международния шампионат Bridgestone FIA Eco-R и ще създадат всичко допустимо да продължат програмата си.

Следващият кръг от шампионата е португалското рали Oeiras при започване на април последвано “електрическият ” вид на новия кръг от WRC - Е-Rally Azores в средата на месеца.

*Източник: ASM Bulgaria

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР