С тази специална изложба 50 от 50“ музеят ще разкаже

...
С тази специална изложба 50 от 50“ музеят ще разкаже
Коментари Харесай

В НИМ откриват юбилейната изложба „50 от 50“ frognews.bg

С тази специфична галерия „ 50 от 50 “ музеят ще опише на своята аудитория повече за своята 50-годишна история.

 

Националният исторически музей слага началото на честванията във връзка юбилея с 50 постерни пана с архивни фотоси и витрини с значими за всяка от годините предмети, които разказват запаметяващи се събития от историята на културната институция.

 

Директорът на НИМ доцент доктор Бони Петрунова е поканила на събитието всички някогашни и сегашни сътрудници на музея, научни сътрудници и сътрудници, другари и съидейници на идеята за опазването и съхраняването на българското културно-историческо завещание.

 

Към НИМ е и Боянската черква „ Св. Никола и св. Пантелеймон “, известна със средновековните си фрески, която през 1979 година е включена в листата на международното културно завещание под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Тя няколко десетилетия е в реституция, която приключва едвам през 2006 година в резултат на дарителска акция, проведена от Националния исторически музей. Филиал е на НИМ от 2003 година.

И през днешния ден искащите да посетят втория етаж от църквата – параклиса „ Св. Пантелеймон “, не могат да го създадат. Там са непокътнати елементи от: „ Благовещение “, „ Причастие на апостолите “, „ Разпятие “, „ Възкресение “ и подиуми от житието на Свети Пантелеймон.

 

Причината – не е обезопасено качването до такава степен по външната стълба, направена в допълнение. Някога богомолците са се изкачвали по преносима, вътрешна стълба, поставяна на първия етаж.

 

Бояна е единственият изцяло непокътнат най-изявен монумент на Търновската живописна школа от XIII век.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР