С търпение, обич и обучение, съветват психолозиДейвид Бекъм е баща

...
С търпение, обич и обучение, съветват психолозиДейвид Бекъм е баща
Коментари Харесай

Как се става баща за пример

С самообладание, любов и образование, поучават психолози

Дейвид Бекъм е татко фантазия, в случай че се съди по известията, които брачната половинка му Виктория пуска в обществените мрежи по какъв начин той се грижи за четирите си деца. Последното от тях е изключително прочувствено. Става дума за фотография, която демонстрира по какъв начин футболистът е нарязал маслините, които би трябвало да постави в кутията за учебен обяд на щерка си. Тъй като 8-годишното момиче се споделя Харпър, той се е постарал да оформи някои от тях като Х. Майката Виктория, която е фешън дизайнер, признава, че с това си решение е надминал всички нейни опити да показа по атрактивен метод потребна храна, която децата постоянно подминават.

Месец по-рано тя разгласява и друго доказателство какъв брой страховит баща е Дейвид. С леко шеговитата забележка, че този план унищожава живота ѝ, Виктория пуска няколко фотоси в инстаграм, които демонстрират по какъв начин той в продължение на през целия ден строи от лего замъка на Хари Потър. Завършва го в 3,30 часа, с цел да може да зарадва щерка си на сутринта. “Толкова добър татко. Харпър е захласната от Хари Потър ”, написа под последната снимка брачната половинка.

Всъщност тя е много поредна в метода, по който вае облика на Дейвид като баща фантазия, което съгласно психолози е доста значима част за това той в действителност да бъде подобен. Причината е, че за разлика от дамите, които по натурален път стигат до познанието по какъв начин да отговорят на потребностите на детето, на мъжете са нужни повече иформация и заразителни образци.

“Основният проблем идва от това, че доста бащи не са в положение да преценяват какво могат и не могат да изискват от едно дете в другите степени от развиването му.

Тук е ролята на майката да се намеси и да помогне да схванат, дали с диалози, дали като ги насърчи да четат по въпроса, или да им направи обобщение на прочетеното ”, споделя американският психолог доктор Фицхю Додсън. Той е създател на редица книги за фамилните връзки, в това число и „ Изкуството да бъдеш татко ”.

“Да бъдете добър баща, е въпрос на самообладание, любов и образование. И дали ще станете подобен, зависи не от количеството време, което ще прекарате с детето си, а от това по какъв начин сте го употребявали ”, показва Додсън. Той поучава бащите да вземат участие в грижите за своите деца още от първите им дни. Например, в случай че бебето се храни с биберон, няма никакво значение кой ще го направи. Същото важи за промяна на пелени, къпане и приспиване.

“Преди 25 година мъжкото и женското държание, както и функциите на бащата и майката бяха прекомерно ясно обрисувани. Днес държанието на двата пола в обществото и фамилните функции претърпяват огромни трансформации. Никой не е в положение да предскаже каква дефинитивна форма ще придобият тези функции, когато нещата се стабилизират. Феминистките придвижвания са просто един образец за големите обществени разбърквания, които претърпява нашето общество ”, изяснява психологът. Затова, в случай че преди 25 година бащите са готвили своите синове за живот, сходен на техния, това към този момент не е добър модел. Защото, когато станат огромни, евентуално ще имат напълно друга фамилна роля.

По тази причина от ден на ден психолози, организации, а и обособени страни се пробват да основават среда, в която мястото на актуалния татко да изпъква. У нас отминаващата седмица също бе отдадена на този въпрос. Имаше разнообразни начинания и полемики. В една от тях трима известни артисти трябваше да споделят своя опит като татковци. “Обичам да се гушкаме и целуваме непрестанно – поради дребното време употребявам всяка опция, когато сме дружно с децата.

Не би трябвало да се не разрешава, а да се изясни за какво нещо не е добре да се прави - най-важното е да бъдеш другар с тях ”, описа Асен Блатечки. Според сътрудника му Александър Сано най-голямото обвързване на родителите е да бъдат щастливи поради децата си. Александър Алексиев пък призна, че поради честите си отсъствия при снимането на филм в един миг е изгубил връзка с щерка си и му трябвали месеци да си върне нейното доверие. Което не е изненадващо, защото най-малко у нас всеобщият модел за бащинство е към момента на индивида, който постоянно отсъства, тъй като носи парите у дома.

Според разбор на Организацията за икономическо съдействие Финландия е единствената развита страна, в която бащите на деца в учебна възраст прекарват повече време с тях, в сравнение с майките. Една от аргументите е, че сходно на други скандинавски страни и в нея има специфичен отпуск за бащинство. Освен това се вършат разнообразни начинания за поощряване на ролята на татковците във възпитанието на подрастващите. Сред тях да вземем за пример е отсъждане на премия за най-хубав татко от общественото министерство. Конкуръст се организира годишно и всяка година е на друга тематика. Тази бе за намиране на баланс сред работата и родителските отговорности.

Големият победител бе Ермани Утела, татко на четира деца, чиято брачна половинка почива през 2014 година Той осъзнава, че ще би трябвало да промени доста неща в живота си, когато се пробва да нахрани по едно и също време трите си по-малки деца дни след гибелта на тяхната майка. “Тогава разбрах, че занапред нататък ще се занимавам всекидневно с всички задания по тяхното развъждане и би трябвало да подхваща нещо ”, споделя той пред локална телевизия. Първоначално взема дълъг отпуск, по-късно стартира да работи от у дома. Тъй като приходите му доста понижават, получава помощи от локалния съвет, църквата и родственици.

“Надявам се, че когато те пораснат и си спомнят своето детство, ще мислят, че макар огромната болежка от загубата на мама баща е направил всичко, което е било по силите му ”, изяснява Утела. Той счита, че фамилията се укрепва освен чред спомагателни дни отпуск. Според него трите най-важни неща са обич, граници на разрешеното и храна. Утела е научил децата си по какъв начин сами да позволяват споровете си. Правилото му е: извини се и елементарни, защото счита, че в природата на човек е да спори. Самият той, когато се измори или изнерви, постоянно изяснява аргументите за това и се извинява.

Вторият отличен Юка Лагерблом получава наградата, защото не се колебае да потърси психическа помощ за мъже, когато осъзнава, че не се оправя добре със задачата да бъде елементарен татко. Петри Якола, който израства с родители алокохолици, пък е награден за помощта, която оказва на фамилии с сходен проблем. Самият той става отличен татко и се грижи самичък за петте си деца.

Да се бориш за правото да бъдеш баща

“В наши дни по този начин стоят нещата, че би трябвало да се бориш за правото да бъдеш баща. Сякаш целият свят не желае да бъдеш подобен. Предпочита да стоиш до късно в офиса. Някой различен да учи децата ти да ритат топка, да свирят на пиано и да имат вяра в себе си. А ти би трябвало единствено да бъдеш по този начин добър да плащаш сметките ”, споделя австралийският фамилен терапевт Стив Бидълф. Според него обаче от ден на ден татковци се борят, с цел да си възвърнат мястото в фамилния живот, което е добра вест, защото мъжете внасят неповторими и незаминими детайли във възпитанието на децата.

“Те се учат даже на обич, като гледат от вас. На тях доста им харесва, когато показвате топло отношение към майка им, вършиме ѝ комплимент, флиртувате или си разменяте целувка или прегръдка ”, обяснава Бидълф. Освен това съществува един неповторим вид бащино държание, който майките нямат. Татковците, по-големите братя или пък чичовци са тези, които обичат да се боричкат и да играят по-буйни игри с момчетата. А тъкмо при тях се учи доста значимо нещо – по какъв начин да се забавляваш, да вдигаш звук, даже да се ядосваш, само че да знаеш по кое време да спреш, с цел да не нараниш себе си или някой различен. Защото същинският мъж е този, който владее себе си и държанието си. И той стартира да се научава на това, до момента в който се бори с татко си или чичо си на пода в хола, показва Бидълф. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР