С тържествено честване пред мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг

...
С тържествено честване пред мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг
Коментари Харесай

Столичани почетоха Съединението пред мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг

С тържествено честване пред мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг в столицата софиянци и посетители на града означиха 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Малко и огромни се стекоха с венци и цветя в ръце, с цел да отпразнуват 133 години обединена България и да отдадат респект и благодарност към родолюбивото дело на всички дейци, посветили живота си на идеята за Съединението.

„ В хилядолетната история на нашия народ участват възходи и падения, премеждия и победи, само че надали са доста миговете, които могат да бъдат съпоставени със Съединението “, сподели в словото си заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, заяви.

„ Великите сили са се борили за превъзходство и е било писано, а не неписано предписание, че всяка по-значима смяна на картата става единствено с тяхната благословия и поддръжка. В тази комплицирана конюнктура на опълчване и надхитряния се реализира едно българско знамение – Съединение. Чудо, сътворило се без външен диктат или подстрекателство, без външни подбудители, без намесата на непознати армии. Можем отговорно да твърдим, както г направиха нашите предци тогава, че Съединението е чисто българско завладяване и независим триумф на един заслужен и самоуверен народ “, счита Чобанов.
 Снимка: Канал 3 Снимка: Канал 3
Кое постанова да се стигне до този самоуверен акт? На 3 март 1878 година, след 5-вековно спиране, се възвръща българската страна, обхващаща народа в неговите цялостни лимити. Но на свикания през лятото на същата година в Берлин конгрес, Великите сили взимат решение да раздерат България на части. Северна България със Софийския санджак става васално княжество на Османската империя. От Южна България е формирана административно-автономна област с името Източна Румелия.

„ Никой народ не е прекосявал така бързо от опованието на една сбъдната фантазия в ужаса на една злополука Националното обединяване се трансформира в орис и задача на целия народ. Единна България става незабавно висша цел за всички българи “, означи още Тодор Чобанов. За триумфа на Съединението той изведе на напред във времето и значимата роля на княз Александър I Батенберг, в лицето на който актът на Съединението намира цялостна поддръжка. „ Младият държател се оказва на нивото на зрял и умел общественик “, счита Чобанов. Според него най-важните уроци на Съединението са, че България постоянно е успявала, когато е била единна и когато всички са загърбвали политическите си пристрастия, партиен нарцисизъм и персонални сметки.

Заради честването в столицата много от централните улици на града са затворени, по тази причина водачите би трябвало да карат с нараснало внимание.

В Пловдив пък довечера на площад „Съединение“ ще е кулминационната точка на празника.

Точно в 12 часа на площад „Стефан Стамболов “ в Пловдив стартира празничният концерт с присъединяване на „Биг Бенд Пловдив“ с диригент Николай Гешев. Малко по-късно – в 18:30 часа на площад „Централен “ пред Военния клуб ще стартира възстановката на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие “.

В 20:30 часа пък е планувано да стартира тържествената заря-проверка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР