С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Благовещение. Празникът е

...
С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Благовещение. Празникът е
Коментари Харесай

Благовещение – празник на всички християни


С тържествени богослужения православната ни черква отбелязва Благовещение. Празникът е възпоменание на радостното библейско събитие, при което ангел Божи оповестява на Дева Мария богатствата новина, че ще роди дълго чакания Спасител на света.
Днес честваме радостната, богатствата новина за въплъщението на Божия Син от света Дева Мария, наречена сетне Богородица, тъй като родила въплътения Бог. Това събитие разказва евангелист Лука при започване на своето евангелие. То е открито като Богородичен празник още в първите епохи от живота на Църквата.
На този ден (в шестия месец след зачеването на свети Йоан Предтеча от Елисавета) изпратеният от Бога архангел Гавриил се явил на Дева Мария в палестинския град Назарет и ѝ съобщил, че ще роди Спасителя на света Иисус Христос. Той ѝ споделил: " Радвай се, плодородна! Благословена си сред дамите! Ти откри берекет у Бог и ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш Иисус ". И до момента в който Девата се чудела по какъв начин е допустимо да зачене без мъж, архангелът ѝ дал отговор: " Светият Дух ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени! ". Тогава чистата госпожица Мария смирено отвърнала: " Ето рабинята на Господ! Нека бъде Неговата воля! ".
И щом архангелът си отишъл, се случило най-голямото свещенодействие в човешката история: по извънреден път Девата заченала в непорочната си вътрешност Сина Божи, Когото евангелист Йоан назовава също Слово Божие. Този евангелист ни предава и думите на Иисус Христос: " Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който има вяра в Него, да не погине, а да има живот безконечен ". Именно тъй като от непорочното зачатие на Дева Мария се е родил Спасителят на света, по тази причина на днешния ден християните честваме " началото на нашето избавление ", както се споделя в главната ария на Благовещение.
Точно тогава освен това благовестие Бог се въплъщава и стартира своето избавително дело, изкупително за целия човешки жанр. Бог стана човек, с цел да ни въздигне и направи още веднъж рожби божии и наследници на безконечния живот. В църковната традиция Благовещение е празник на майчинството и дамите.
Почитаме майката Божия като тази, която носи в утробата си и ражда Спасителя на света, а по-късно самичък Господ Иисус Христос я прави и майка на всички индивиди.
Това е един от огромните Богородични празници през годината, празнуван девет месеца преди Рождество Христово. Той постоянно се пада през Великия пост, само че на този ден се отслабва строгостта на поста (разрешава се яденето на риба), с цел да се почувства празникът и по този метод.
В националните показа този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно събуждане на природата. 
На обредната софра участват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.
На този ден имениците са над 18 хиляди души: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел. 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР