С тържествена церемония пред сградата на Щаба на Военноморските сили

...
С тържествена церемония пред сградата на Щаба на Военноморските сили
Коментари Харесай

Отбелязаха 131 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С тържествена гала пред постройката на Щаба на Военноморските сили във Варна бяха маркирани 131 години от рождението на първия български адмирал, командвал флота, контраадмирал Иван Вариклечков.

Венци и цветя в символ на благодарност бяха поднесени от командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов, роднини на Вариклечков, жители. Събитието бе проведено от Военноморските сили на Република България. 

Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 година в гр. София. Той е едно от четирите деца на фамилията на майор Петър Вариклечков. Завършва Военното учебно заведение в столицата с артилерийска компетентност. По време на Първата международна война служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Създава прийом за разкриване на противникови подводници, пълководец е на торпедоносеца „ Смели “. След излизането на България от войната превежда френски елементи през река Дунав. Награден е с френския Орден „ Почетен легион “. В интервала 1931 – 1932 година е изпратен на специализация в Германия и стажува в 30 корабни и брегови поделения, щабове и образователни заведения на немския флот. През 1933 – 1935 година е пълководец на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 година става флигел-адютант на цар Борис III и извършва тази служба до 1937 година, когато още веднъж е назначен за командващ флота. На 1 май 1937 година става първият настоящ контраадмирал на българския Военноморски флот. На 10 октомври 1939 година се организира коронен съвет, на който пред царя и министрите адмиралът се опълчва изрично на проектите България да стане съдружник на Германия. Адмиралът е уволнен и става фермер. Негова брачна половинка е Вилма-Луиза Отто, от която има наследник Крум. Награден е с над 20 ордени, медали и нагръдни знаци. След 9 септември 1944 година е задържан и лежи в лагери и затвор. Умира на 23 февруари 1974 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР