С тържествена церемония по полагане на военна клетва от новоназначени

...
С тържествена церемония по полагане на военна клетва от новоназначени
Коментари Харесай

Ген.-майор Явор Матеев: Силите за специални операции са основна част от архитектурата на националната сигурност

С тържествена гала по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи, признателен молебен и поднасяне на венци и цветя бе маркиран Деня на парашутиста и 78-та годишнина от Първия военен ден на Парашутната тайфа. Честването се организира в региона на Съвместното командване на специфичните интервенции в града под тепетата, съобщи БГНЕС.

„ Присъствате на страховит празник. На най-свещения ден на полагане на военна клетва от български военослужещи, почтени мъже на майка България. Няма по-висш дълг от това да служиш на родината. Полагате военна клетва и одеве се заклехте и произнесохте клетвените слова пред бойното знаме на Специалните сили на Българската войска. Направихте го в навечерието на свят ден за Силите за специфични интервенции - 18 октокври. На тази дата през 1944 година смелите мъже от Парашутната тайфа, единствено година и половина от нейното основаване, влизат в яростна борба с хитлеристките войски при включването на България във Втората международна война на страната на Антихитлеристката коалиция “, съобщи ген.-майор, пълководец на СКСО и продължи:
 Започват празниците по случай Деня на парашутиста Започват празниците по случай Деня на парашутиста
Денят на военния парашутист и празник на 68-ма бригада „ Специални сили “ ще бъдат маркирани с тържествени военни ритуали и...

" От тогава до през днешния ден нашите Специални сили са минали през разнообразни премеждия – през възходи, през моменти на съществени тествания. Но Силите за специфични интервенции през днешния ден са по-живи от всеки път. Те са съществена част от архитектурата на националната сигурност и на войската на Република България “.

Ген.-майор Матеев се обърна и към родителите, околните, роднините и приятелите, които участваха на момента на полагане на клетва. „ Родители, желая да ви благодаря, че стоите зад синовете си, че сте ги окуражили и имам вяра помогнали в избора им да се влеят в редовете на БА, да се влеят в редовете на Силите за специфични интервенции. Бъдете уверени, че вашите синове са пристигнали на особено място. Място, където ще възмъжеят, ще станат два пъти по-големи мъже на родината, ще извършват своя дълг към родината, ще слагат преди всичко любовта и дълга към отечеството “, сподели командирът.

Пловдивският митрополит Николай се обърна към военослужещитес думите, че да бъдеш парашутист е божествено предопределение. Сигурен съм, че всички вие, които сте се посветили на тоя героизъм, мислите по този начин. Съвсем не е задоволително човек да има един парашут. Човек би трябвало да полети не с парашут, а с духа си. Парашутистът лети на крилете на вярата. Не е допустимо и няма български боец, който да е безбожник, атеист. Защото в случай че е атеист, е невероятно да се посвети на подвига на себежертвата “, сподели владиката, който благодари на ген.-майор Матеев, че учи военослужещите на двете най-важни неща – вярата в господ и любовта към отечеството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР