С тържествена церемония на площад Македония“ в Благоевград министърът на

...
С тържествена церемония на площад Македония“ в Благоевград министърът на
Коментари Харесай

Министърът на отбраната Т. Тагарев и кметът М. Байкушев посрещнаха в Благоевград военните от 3-то бригадно командване след мисия в Косово и Босна и Херцеговина

С тържествена гала на площад „ Македония “ в Благоевград министърът на защитата Тодор Тагарев и кметът Методи Байкушев посрещнаха военните от 3-то бригадно командване, които се завърнаха от задача наНАТО в Косово и на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина.

„ Радваме се, че на първо място ви посрещаме живи и здрави! От името на жителите на Благоевград и всички български жители ви благодаря за осъществяването на вашия войнски дълг в тази нелека интервенция, която правят интернационалните сили в Косово. Често приказваме за скъпия опит, за обмяната на познания и умения с вашите сътрудници от други страни, само че желая да ви кажа, че осъществяването на съюзническите ни отговорности надалеч надвишава това. Ползата в действителност е доста дълбока и доста дълготрайна. Съюзничеството с тези нации, които ние припознаваме като част от нашата цивилизация е исторически миг, който ще даде дълготрайна сигурност на страната и района. Признателността, която ви изискуем и която ви сервира, постоянно я има, даже когато не я виждате. Не забравяйте, че българският народ от епохи, дружно с Българската православна черква всеки ден се моли за христолюбивото си войнство. Това е вековна наша полезност, миротворството и миротворците са от тези добродетели, които са извънредно дълбоки в нашата просвета – заръчани от самия Бог. Блажени сте и вие. Благодаря ви за всичко, което вършиме за суверенитета и престижа на Р България “, сподели в приветствието си кметът на Благоевград.

„ Вашето сполучливо присъединяване в миротворческата задача издига персоналния ви авторитет, разрешава ви да споделяте със своите сътрудници и наши съдружници, да трупате опит, извънредно значим за българската войска и да сте подготвени за действителни бойни дейности тогава, когато е належащо “, сподели министърът на защитата, след което награди военнослужещите.

По време на церемонията Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници отслужиха водосвет за здраве.

В посрещането на военнослужещите присъединяване взеха още: регионалният шеф Мария Димова, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, Росен Стоилов - шеф на НД „ Национална сигурност “, ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин,заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Красимир Кънев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и висши военни.

По време на присъединяване си в оперативния запас на Операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) българските военнослужещи изпълняваха задания за подкрепяне на напъните за възобновяване и поддържане на сигурността в Косово – наблюдаване, защита на административни здания и поддържане на сили за бързо реагиране.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР