С тържествен ритуал на централния площад Възраждане“ Плевен чества днес

...
С тържествен ритуал на централния площад Възраждане“ Плевен чества днес
Коментари Харесай

Плевен отбеляза 145 години от своето освобождение/СНИМКИ/

С церемониален обред на централния площад „ Възраждане “ Плевен празнува през днешния ден 10 декември - Денят на своето Освобождение и признателността на жителите към паметта на хилядите знайни и незнайни воини, починали в славната Плевенска епопея през далечната 1877 година!



Началото на тържествения обред бе обещано в 11:00 ч. с посрещане на формалните лица и панихида, отслужена от свещеници от храмовете в града.



На площада бяха представители на държавната и локална власт - народни представители, регионалният шеф Иван Петков, ръководителят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници от Общински съвет - Плевен, кметът Георг Спартански и екипът му, представители на институции, политически партии, военнослужещи от Плевенския гарнизон, десетки признателни плевенчани и посетители на града, деца от плевенски учебни заведения.



За историческите събития отпреди 145 години и славната Плевенска епопея приказва в словото си кметът Георг Спартански:

" Плевенската епопея реши изхода на Руско-турската освободителна за България война. Две са величавите борби в хода на войната - Плевенската и Шипченската. Без Плевен, нямаше да е допустима успеха при Шипка, а без Шипка нямаше да бъде допустима успеха край Плевен ", съобщи градоначалникът.



" Днес е ден за реверанс, за памет, за благодарност към всички тези, които без задни мисли, без изгода, отдадоха своя живот за освобождението на българския народ. Нека да ги почитаме, дано да не разделяме техните кости, дано да се съобразим с тяхната обща задача в името на свободна България “.

В знак на благодарност пред паметта на героите, дали живота си за свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред параклис - пантеон „ Св. Георги Победоносец “. Запазена бе и минута безмълвие.



Програмата на Община Плевен за отбелязване на 145 години от Освобождението на Плевен продължи с празничен концерт в ДКТ „ Иван Радоев “ с присъединяване на Плевенска филхармония и Общински хор „ Гена Димитрова “.

По мотив 145-ата годишнина от Освобождението на Плевен, Панорама “Плевенска епопея 1877 година ” работи с вход свободен за всички плевенчани и посетители на града.



Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР