С танци, песни и опитване на традиционни ястия за българската,

...
С танци, песни и опитване на традиционни ястия за българската,
Коментари Харесай

Песни и танци огласиха Базара на общностите в Карлово

 27pl4037-karlovo-5  27pl4037-karlovo-1  27pl4037-karlovo-4  27pl4037-karlovo-0  27pl4037-karlovo-2
С танци, песни и опитване на обичайни ястия за българската, съветска, каракачанска,турска и ромска общности мина Базарът на общностите в Карлово, проведен от Сдружение „ Младежки и цивилен начинания в Розовата котловина “ по план „ Всички са равни ”. Събитието бе намерено от заместник-кмета на Община Карлово Антон Минев, а младежи от отбор „ Розова долина“ поздравиха всички с китка от български национални танци.

Всяка от общностите показа своята просвета и обичаи. Катерина Димитрова от каракачанската общественост показва ловко въртене на тава по остаряла каракачанска традиция, а възпитаници от ОУ „ Генерал Карцов “ от село Христо Даново и ОУ „Райно Попович “ в Карлово бяха подготвили ромски и индийски танци. Гостите на събитието можеха да опитат каракачанска дърпана баница, румънски козунак, да пият чай от древен съветски самовар, български и ромски пити и баници, съветски сладки изкушения и турска саралия.

Събитието илюстрира по какъв начин на територията на Община Карлово спокойно съжителстват другите общности. По последното броене през 2011г. 85 % от популацията на България е българско, 8,8 % представители на турския етнос, 4,9 % роми, а съветската общественост е най-голямата измежду задгранично пребиваващите в България граждани(65,5%), припомниха уредниците на Базара на общностите в Карлово.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР