С шествие, рецитал и речи и поднасяне на венци, благоевградската

...
С шествие, рецитал и речи и поднасяне на венци, благоевградската
Коментари Харесай

Отец Филип: Гоце Делчев ни завеща да не се предаваме за нашата свобода


С шествие, рецитал и речи и поднасяне на венци, благоевградската общност се преклони пред делото на Гоце Делчев, идеолог на освободителните битки в Пиринска Македония, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

„ Днес се навършват 115 години от геройската крах на този бунтовник, лидер на Вътрешна македонска революционна организация, труженик за свободата на българския народ в Македония. Гоце Делчев ще се подреди със своя героизъм в славната ни история дружно с Левски, Ботев, Раковски. Защото той пое тяхното дело и той разнесе семето. Разсея семето на свободата, тази самостоятелност, тази независимост, която жадуваше поробения народ ”, сподели пред БГНЕС отец Филип от Банско и добави:

„ Неговите завещания постоянно ще бъдат настоящи. Както в това време, по този начин и в днешно време, тъй като Гоце даде единствения образец и завеща на всички нас – българи, да се борим, да не се предаваме за нашата независимост. Да не се предаваме в никакъв случай, без значение какви компликации срещаме по пътя към нея. Няма по-добро казано евангелски: „ Няма по-добро нещо да дадеш живота си за живота на брата си, за живота на близък си.

Гоце е откърмен от най-ранна възраст с религия и с всичко това, което изпълва индивида да бъде човек. Той го сееше, той беше будител, който учеше и най-малките деца, които виждаха извора на свободата в неговите очи, виждаха словото, което излизаше от неговата уста, и се хранеха и се насищаха и жадуваха да видят свободно своето родно място. Да видят свободни турци, българи свободни, всеки съгласно реда си, както се споделя в Библията, в една страна да живеем всички дружно, в мисли и единоправие.
 Отец Филип от Банско. Отец Филип от Банско. / БГНЕС
Евангелските думи, които ни поучава Светото писание: „ Поменете вашите наставници и като имате поради завършека на техния живот, подражавайте на вярата им “. Тази религия имаше Гоце, той вярваше в компликацията на тази задача, той се нагърби с отговорността на освободителя, която е голяма и доста тежка. Той самичък вървеше от село на село, от град на град точно да проповядва свободата, мира, милосърдието, да проповядва всичко това, което желае свободния човек, с цел да бъде благополучен ”, приключи отец Филип.

С почетно шествие благоевградската общност означи 115 години от гибелта на Гоце Делчев. То бе разграничено на два лъча, които минаха по централните улици на Благоевград и се сляха на площад „ Македония “. Първият лъч потегли от постройката на Община Благоевград. В него се включиха публични лица, ученици на Професионална гимназия по туризъм и лека индустрия „ Гоце Делчев “, представители на институции, деца от фолклорните сформира на Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград, жители.
 115 години от гибелта на Гоце Делчев бе почетена от българи и македонци. 115 години от гибелта на Гоце Делчев бе почетена от българи и македонци. / БГНЕС
Вторият лъч потегли от постройката на Съдебната палата в града, предвождан от Детски духов оркестър към Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград, Национално сдружение „ Традиция “ и представители на Вътрешна македонска революционна организация.

След като двата лъча се събраха на площад „ Македония “ прозвуча химнът на Република България. След това бяха припомнени обстоятелства от живота и делото на Гоце Делчев. Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов, евродепутатът Ангел Джамбазки и депутатът Атанас Стоянов в словата си съпоставиха Гоце Делчев с Апостола на свободата Васил Левски. На площада се вяха за първи път дружно български и македонски флагове. Отбелязването на годишнината продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.
 Гоце Делчев умира на 4 май 1903 в борба при село Баница. Гоце Делчев умира на 4 май 1903 в борба при село Баница. / БГНЕС
Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно станали известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР