С решение на общото събрание на БАН се създава ново

...
С решение на общото събрание на БАН се създава ново
Коментари Харесай

БАН създава ново самостоятелно научно звено на мястото на НИМХ

С решение на общото заседание на Българска академия на науките се основава ново независимо научно звено с работно название „ Институт за проучване на атмосферата, климата и водите “. Това се показва в известие на Учредителния теоретичен съвет на института за проучване на атмосферата, климата и водите на Българска академия на науките. В новото звено ще се отделят част от активността, активите и пасивите на настоящия Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките. То ще действа от 1 януари 2019 година. От същата дата ще действа и Национален институт по метеорология и хидрология към МОН. Учените, експертите и членовете на научно-помощния личен състав на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да подадат заявление, в случай че желаят да работят в новото научно звено, оповестява actualno.com.

От известието излиза наяве, че информацията за това ще бъде конфиденциална до обособяването на двете звена, едното в Българска академия на науките, другото в МОН. Срокът за подаване на заявките е 20 ноември. Тези, които решат да останат в Българска академия на науките, в новото звено, ще запазят научните си степени и университетски длъжности. Те ще запазят плановете си и изискванията за работа, в това число употребената научна инфраструктура. Междувременно бе конкретизирано, че на 31 октомври от управителния съвет на Българска академия на науките е бил разгласен конкурс за шеф на Института за проучване на атмосферата, климата и водите при Българска академия на науките със период за подаване на документи до 30 ноември.

По-рано в края на септември ръководителят на общото заседание на Академията проф. Евелина Славчева съобщи, че научната активност на новосъздаденото към Министерски съвет звено ще бъде по-скоро за обслужване на оперативната активност, " до момента в който в Българска академия на науките ние държим да запазим комплексния темперамент на Академията и да имаме проучвания в тази толкоз значима област, каквато е климатът, атмосферата, водите ". Започва инвентаризация на активите на Националния институт по метеорология и хидрология. Голяма част от имуществото, което Институтът употребява, е благосъстоятелност на Българска академия на науките, акцентира тогава проф. Славчева. " При това ние държим тя да бъде на новия принципал, не Национален институт по метеорология и хидрология, а Министерство на образованието и науката - то да бъде притежателя, както сега Българска академия на науките е притежател ", сподели още Славчева.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР