С редица критики парламентът подкрепи доклада на временната комисия за

...
С редица критики парламентът подкрепи доклада на временната комисия за
Коментари Харесай

Парламентът прие доклада за дейността на комисията за ЧЕЗ

С редица рецензии Народното събрание поддържа отчета на краткотрайната комисия за продажбата на ЧЕЗ в България.

Депутатите задължиха държавното управление да включи електроразпределителните сдружения в листата на стратегическите обекти от голяма важност за националната сигурност, съобщи БНР. Народното събрание изиска службите за сигурност да дават обстоен разбор на дейностите си по плануваната продажба на сдружението ЧЕЗ, а Българската национална банка да даде информация на Народното събрание за поетите финансови задължения от български банки по договорката с " Инерком България " за придобиването на активите на ЧЕЗ в страната.

Българска социалистическа партия останаха сами в поддръжка на констатациите в отчета на комисията, която трябваше да откри обстоятелствата към договорката на ЧЕЗ и " Инерком ", една от които е, че компанията покупател не дава отговор на критериите, които България е заложила като условие за вложителите. Преди разискванията ръководителят на краткотрайната комисия Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия съобщи, че " от работата на комисията във връзка с плануваната продажба на сдруженията на ЧЕЗ Груп - България е видно, че претендент купувачът " Инерком България " не би могъл да отговори на условията за умел стратегически вложител ".

Крум Зарков от левицата напомни информация от сътрудниците на шефа на компанията Гинка Върбакова. " Според нейните консултанти средства за финансиране на договорката занапред ще се търсят. Питаме, кой стои зад Гинка Върбакова и " Инерком ". Едно е несъмнено, те са подставени лица, само че несъмнено е, че зад тези хора стои уродливото лице на политико-икономическата обстановка в България - всичко е подмолно, всичко е мъгла ", сподели Зарков, представен от БГНЕС.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи назова документа " манипулативен ", а констатациите в него - " противоречиви ". Друг народен представител от Движение за права и свободи - Елхан Кълков подлага на критика дейностите на държавното управление по проблема: " Настоящото държавно управление работи инерционно и безредно и е на правилото " проба-грешка " и без възприятие за вдишване на политическа отговорност. Без каквато и да е съдружна съгласуемост в този толкоз значим и имащ отношение към всички български жители бранш ", сподели още Кълков.

А от ГЕРБ доближиха до извода, че многото легенди към договорката са рухнали. Делян Добрев счита, че " комисията е излязла ялова, през цялото време се знаело, че резултат няма да има - т.е. цялата пара отиде в свирката ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР