С развитието на автомобилите те придобиха множество нови функции. От

...
С развитието на автомобилите те придобиха множество нови функции. От
Коментари Харесай

Сензорните екрани в автомобилите са опасни, според Европейската агенция за безопасност

С развиването на колите те получиха голям брой нови функционалности. От самостоятелното ръководство до цялостно изключване на горивото от уравнението. Една от новостите е потреблението на огромни сензорни екрани на арматурното табло. Сега Европейската агрнция за оценка на новите коли разгласи, че сензорните екрани в колите съставляват забележителна заплаха за водачите.

Агенцията също по този начин предложи връщане към физическите бутони за някои съществени контроли.

Съобщението идва в отговор на все по-широкото разпространяване на огромни сензорни екрани в актуалните коли. Например икономичното Volvo EX30. Освен няколкото бутона на самия волан, не се виждат никакви други. Според Euro NCAP това е „ център за разпръскване на вниманието “.

Интериор на Volvo EX30

Euro NCAP дава отговор за провеждането на тестванията за сигурност на нови коли в Европа. Агенцията открива дали даден автомобил минава сполучливо инспекциите за сигурност и предлага решения за тези, които не минават.

Според Euro NCAP, с цел да получи даден автомобил 5-звездна оценка за сигурност, избрани функционалности като мигачи, спешни светлини и други би трябвало да се ръководят с физически бутони, а не със сензорни екрани.

Изявлението е концентрирано върху евентуалното разпръскване и заплахите за сигурността, подбудени от интерфейсите със сензорни екрани. В него се показват най-много сериозни обстановки, когато е належащо бързо деяние. Tesla, наред с други компании е в челните редици на замяната на обичайните физически контролни уреди със сензорни интерфейси.

Това е проблем в цялата промишленост

Матю Ейвъри, шеф по стратегическото развиване на Euro NCAP акцентира казуса в цялата промишленост, обвързван с несъразмерната приложимост на сензорни екрани.

Въпреки, че Euro NCAP няма регулаторни пълномощия, въздействието ѝ върху оценките за сигурност може да накара производителите на коли да преразгледат зависимостта си от сензорните екрани. Строгото предложение на организацията обгръща всички софтуерни интерфейси в автомобила. Очаква се, че спазването им може да се трансформира във фактор за реализиране на удобни оценки за сигурност.

„ Новите проби на Euro NCAP, които би трябвало да се проведат през 2026 година ще насърчат производителите да употребяват обособени физически контролни уреди за главните функционалности по подсъзнателен метод, ограничавайки времето за отделяне на погледа от пътя и по този метод насърчавайки по-безопасното шофиране. “

заяви Ейвъри

По-голяма угриженост обаче провокира сигурността на пешеходците и увеличението на случаите с разсеяно шофиране. Трябва да чакаме, че ще се премине към надзор на потреблението на сензорни екрани в транспортните средства. Това несъмнено ще се трансформира в тематика за разискване в близко бъдеще. Вие какво мислите по въпроса? Споделете в мненията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР