С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе

...
С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе
Коментари Харесай

ВКС ще тълкува може ли да се завещава имот срещу гледане

С предписание на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) бе формирано Тълкувателно дело, обвързвано със наследството. Общото заседание на Гражданската гилдия би трябвало да отговори на следните въпоси.  

„ Нищожно ли е наследство, което е направено както поради към този момент положени грижи за завещателя, по този начин и предвид на бъдещи грижи, които ще бъдат полагани за него до края на живота му? Може ли следователно, при пояснение волята на завещателя, да се одобри, че единственият претекст за сформиране на наследството опонира на закона, защото нарушава правилото за безвъзмездност на завещателното предписание? “

Причината да се образува тълкувателно  дело е, че има спорна процедура на Върховен касационен съд. Закона за наследството (ЗН) планува незначителност на завещателното предписание, когато то или единственият претекст, заради който е направено, са противни на закона, на публичния ред и на положителните нрави.

Според състав на Върховен касационен съд гледал дело за наследство във " всеки обособен случай претекстът произтича от съответните условия на живот, отразява моралните и материални потребности на личността на завещателя, и може да бъде друг – да се отблагодари, да се възнагради, да се въздаде правдивост, да се насърчи, да се прояви благотворителност, да се обезпечи нуждаещият се, да се накаже безотговорният – това са съображения, които разкриват моралния интерес на завещателя от сформиране на наследството, неговите цели и подбуди.

Безвъзмездният темперамент обаче не значи, че наследството не може да има възнаградителен темперамент. Напротив, нормалният претекст за сформиране на наследство е точно признателен и той подхожда на закона и на положителните нрави.

Едно наследство може да е обусловено от няколко свързани или обособени претекста, които дружно предопределят волята на завещателя.

Ако в наследството са изразени няколко претекста, задоволително е един от тях да подхожда на закона и морала, с цел да породи наследството деяние, се споделя в това решение. 

Съвсем по различен метод звучи друго решение на Върховен касационен съд. Завещанието е било стимулирано с полагани от заветника грижи към завещателя досега на съставянето му, както и с приемане на бъдещи грижи, като правосъдните сформира одобряват, че упованията на завещателя за бъдеща възмездна престация (полагане на грижи за в бъдеще, след сформиране на завещанието), води до незначителност на наследството, защото съществуването на сходен претекст опонира на безвъзмездния му темперамент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР