С проекта за 12 винено- кулинарни дестинации очакваме да привлечем

...
С проекта за 12 винено- кулинарни дестинации очакваме да привлечем
Коментари Харесай

Долината на Струма и Долината на Места привличат туристи с вино и кулинария

С плана за 12 винено- кулинарни дестинации чакаме да притеглим повече туристи към вътрешността на страната. Министерството следва поредна политика, с която желаеме да създадем интерес повече българи да пътуват към разнообразни краища на страната. Това съобщи в Банско министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата кръгла маса за разискване на плана за вино, кулинария и туризъм, който е взаимна самодейност сред Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

На форума участваха земеделският министър Румен Порожанов, Георги Икономов, кмет на Банско, инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по лозята и виното и народни представители. Специален фокус на разискването бяха първа и втора дестинация - „ Долината на Струма " и „ Долината на Места ".

Считаме, че планът ще способства за одобряване на България като дестинация за четири сезона, акцентира министър Ангелкова. И добави, че по този метод ще се окаже и позитивно въздействие върху развиването на редица общини освен в туризма, само че и за възстановяване на качеството на живот на локалните хора.

При създаването на концепцията избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12 - колкото месеците в годината. Те включват обичайните винени питиета и присъщата кухня за всеки район и обгръщат близо 50 общини и към 100 туристически обекта в страната, осведоми министърът. Тя разясни, че първите две дестинации, които главно се дебатираха през днешния ден минават през 9 общини и повече от 15 туристически атракции.

С тази кръгла маса стартира втори стадий на плана, който планува общо 6 районни кръгли маси в страната.

Очакваме по този начин да получим подробните мнения на бизнеса и да допълним и надградим създадените от нас оферти, съобщи министърът. От думите й стана ясно още, че в този момент значимата е волята на бизнеса, с цел да може да се надгради започнатото от нас. Ще предложа на министъра на районното развиване Николай Нанков да бъдат поставяни указателни табели, които да насочват и осведомят туристите за дестинациите.

Работи се и по основаването на запазена марка „ Сподели България ". За задачата към този момент е стартирана процедура в Патентното ведомство. Направили сме и съответните инспекции за опазване на марката, сподели министърът.
Имах опция да показва плана за винено- кулинарните дестинации на Олег Сафонов, началник на Федералната организация по туризъм на Руската федерация, който одобри доста добре концепцията и разяснява, че ще има повсеместен позитивен резултат върху развиването на туризма в България, заяви министър Ангелкова. Идеята е била призната с огромен интерес и в Берлин по време на интернационалното ревю ITB.

Планира се окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат оповестени преди есента тази година. След това те ще бъдат цифровизирани и качени на уеб страницата на двете ведомства. Предвижда се припознатите от сектора и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която сега съдържа повече от 500 туристически обекта и се употребява от над от 17 хиляди консуматори, изясни министърът.
Резултатите в туризма за 2017 година са извънредно положителни, което демонстрира, че вървим по правилния път, сподели министър Ангелкова.

Данните за първите два месеца от зимния сезон са доста положителни и чакаме през него задграничните туристически визити да набъбнат с към 10-15 на 100, заяви министър Ангелкова. Тя добави, че за интервала декември 2017 година - януари 2018 година туристическите визити на чужденци в България общо е близо 895 хиляди, с нарастване от 17 на 100 по отношение на интервала декември 2016 г.– януари 2017 година В двата месеца от зимния сезон туристите в община Банско са близо 116 хиляди и нарастват с 14,8 на 100 в съпоставяне със същия интервал година по-рано. Броят на нощувките пък се е нараснал с 18,5%, достигайки близо 377 хиляди

Първите данни за тази година са обещаващи и чакаме да реализираме резистентен растеж и през 2018 година, разяснява министърът. И цитира данните от Национален статистически институт, съгласно които през януари общият брой задгранични туристически визити в България е повече от 437 хиляди и се усилват с близо 19% по отношение на същия интервал година по-рано.
В момента се прави първи разбор на плана, сподели министър Румен Порожанов. И уточни, че той е отворен за надграждане и има много общини, които са дали оферти за включване на обекти в дестинациите. Министър Порожанов добави още, че е значимо по какъв начин бизнесът си показва дестинациите и, че е работа на бизнеса и локалната власт да се направи организация. Той прикани участниците да дават концепциите си, с цел да може навреме планът да се надгражда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР