С приповдигнатост са заредени очакванията на варненските меломани за концерта

...
С приповдигнатост са заредени очакванията на варненските меломани за концерта
Коментари Харесай

Оперната прима Красимира Стоянова за Миланската Скала преди концерта с “Виртуозите на Ла Скала” във Варна

С възвишеност са заредени упованията на варненските меломани за концерта на 29 април - копродукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято ”. Тогава в морската столица ще гостува елитния камерен състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Скала.

Солисти са маестрото на цигулката Марио Хосен, който и ще дирижира оркестъра, и приветстваната неведнъж на сцената на “Ла Скала ” оперна прима Красимира Стоянова. Програмата на концерта включва възвисяващи духа мостри на италианския и немския барок - популярни арии от творби на Бах и Хендел, както и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена ”.

Българската оперна дива беше общителна да отговори на въпросите на НинаЛокмаджиева:

Г-жо Стоянова, какво е Вашето чувство за “Ла Скала ” – тази емблема на оперната музика? Какво е прекарването, когато сте на тази висша сцена и обгръщате с взор залата и публиката?

Няма лесна зала, няма лесна аудитория, няма елементарен оперен спектакъл. Всеки оперен спектакъл е в подобен смисъл спорен, че би трябвало да убедите публиката, че тъкмо Вие сте индивидът, който би трябвало да бъде на това място.

Защото публиката е нашата ответна реакция, публиката е тази, поради която ние работим, поради която ние се стараем и желаеме освен от чисто егоистично възприятие да се представим добре, само че с цел да можем по някакъв метод тази аудитория да я трогнем, да я въвлечем в света на операта, в света на изкуството и музиката. “Ла Скала ” има славата на най огромния, най значимия оперен спектакъл в света - да, той е исторически най-съществен.

Естествено в последните 30-40 години бих споделила, че има още няколко значими оперни театъра – това са Метрополитън, Ковънт Гардън, Виена, само че “Ла Скала ” няма по какъв начин да не е именитият спектакъл, в който са пели най-големите оперни артисти в тези години, когато операта е била на върха на славата си. Моето възприятие е, че тогава е било малко по-различно.

Тогава оперната музика е била доста значима част от заниманието на хората, тъй като да отидеш на опера е било развлечение. И този метод на развлечение е бил доста откровен, значим и доста сериозен. Хората са познавали композиторите, били са в непосреден контакт с тях. Например Верди, в последните часове от живота си, е бил в един хотел на 500 м от “Ла Скала ”. Стаята, която той нормално е наемал, когато е бил в Милано, е била откъм улицата. По нея са минавали карети и е било много шумно. В тези последни часове от живота на композитора хората са спрели придвижването по улицата, с цел да е безшумно, с цел да може Маестрото, както са го наричали, да е спокоен, да не се нервира от шума, да не страда, макар че са знаели, че той умира. Ето по този метод хората са се грижели за огромните композитори, за огромните звезди, тъй като Верди е бил звезда. “Ла Скала ” е велико място, велика сцена, също по този начин сложна акустически сцена, публиката е претенциозна. Но когато публиката заобича някого, тя му го демонстрира.

С кои диригенти и в кои заглавия са най-запомнящите се за Вас Ваши изяви в “Ла Скала ”?

Аз съм работила с доста диригенти. Но особено в “Ла Скала ” със Зубин Мета, с Мюнг Вун Чунг, с Рикардо Шаи, с Кирил Петренко - диригент на Берлинска филхармония, с който през есента ще вземам участие в “Кавалерът на розата ”, с Даниеле Гати. Пяла съм в “Дон Карлос ”, “Симоне Боканегра ”, “Аида ”, “Ариадна от Наксос ”, пяла съм доста концерти с оркестър, изнасяла съм рецитали с пиано и доста други. Трябва да кажа, че публиката е доста забавна, публиката обича освен италианската музика, само че и немската музика, което не е особено за всеки италиански оперен спектакъл.

С какви упования гледате към този толкоз специфичен за нас концерт във Варна на 29 април, с който ще закрием Европейския музикален фестивал и ще открием съпътстващата стратегия на ММФ “Варненско лято ”, най-стария български фестивал? Как виждате Вашето партньорство с Марио Хосен като солист и диригент? Как ще се случи съгласно Вас този концерт?

На мен не ми се желае да се случва концертът, желае ми се да стане. Марио Хосен е един доста забавен човек. Познавам го към този момент близо 35 години, от времето, когато той беше студент в Пловдив, един превъзходен млад цигулар, който беше толкоз надарен, че всички имахме очаквания за него.

Още по това време той превъзходно изпълняваше концертите на Паганини, както и други виртуозни творби. Така че аз доста добре знам на какво е кадърен Марио Хосен. Зарадвах се, когато ми се обади предходната година с концепцията да създадем този концерт. Аз кардинално не съм бароков артист, само че Барокът не ми е отдалечен като жанр. Аз съм цигулар, който е свирил и в оркестър, учейки всичките години, които са нужни да се изучи един инструмент. Завършила съм висшето си обучение в музикалната академия в Пловдив. Това значи, че композитори като Бах, Хендел и цялата плеяда барокови създатели, са основа в образованието на един инструменталист. Един цигулар няма по какъв начин да върви напред, в случай че не е минал през партитите, сонатите на Бах, които са като основа в инструменталната специфичност и стилистичното знание. Така че аз ще си доставя голямо наслаждение и наслада да изпея тези три превъзходни арии

- две от Хендел и една от Бах. Такъв един концерт в навечерието на Великден на мен персонално ще ми даде ентусиазъм и доста наслада.

Казвате наслада, само че в действителност това са едни творби, които са свързани с тестванията, с пречистващата светлина на вярата, това са възвисяващи духа творения. И е доста знаково, че концертът ще бъде в навечерието на Великден. Какво обръщение ще изпратите на варненската аудитория с мисъл за най-големия християнски празник?

На мен ми се желае ние като хора, които имаме някакво отношение към вярата и Бога, да знаем, че тези тествания са в действителност тежки, в смисъла освен на думите, а и на това, което значат действително. Но би трябвало да знаем, че тестванията би трябвало да носят и наслада, тъй като посредством тях ние най-малко мъничко се опитваме да се доближим до Бога. Всъщност това е смисълът на едно тестване. Да може посредством тестването да откликне душата на зова от страна на Бога към нас. Защото Бог е постоянно с нас и ни зове. Въпросът е ние да отворим душите си към него. И тъкмо това е доста хубаво, че ние ще осъществим такива творби в навечерието на Великден, в дните на Страстната седмица. Нищо по-красиво от това. Защото посредством музиката, която е огромно задоволство за душата, ние ще можем да отправим нашия поглед към Бога, нашия поглед към вярата, към небето, и по някакъв метод да сме съпричастни към това, което Исус Христос е направил за нас. Знаете ли, ние не можем да си представим какъв брой е било грубо, какъв брой е било ужасно, мъчително, унизително..., нямам думи да го назова. Това може би са го изживели апостолите и всички мъченици, които след кръстната гибел на Исус Христос са поели този път. Но въпреки това няма потребност човек да е безусловно страдалец във физическия смисъл на думата. Достатъчно е по някакъв метод да реши да бъде правилен на този път. То е отново тип страдалчество, само че това страдалчество би трябвало да носи и наслада, тъй като то ни насочва към Създателя. Хубаво е човек да бъде с отворена душа - това е нещото, което ще ни води - да бъдем с отворени души.

Концертът се реализира с поддръжката на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на Нейно превъзходителство госпожа Джузепина Дзара, дипломат на Италия в България.

Само до 18 април е дейна супер промоция на билетите за концерта - купувате 2 билета, спестявате 30 лева от постоянните цени. Налични са билети на постоянни цени от 60 до 100 лева Могат да се купят от Билетния център на ФКЦ, както и.

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се провежда от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата поддръжка на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято ”. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион ” и “Topola Skies Golf & SPA Resort ”, строителна компания “Комфорт ”, “Солвей Соди ”, “Логос ” - недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, Artvarna.net.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР