С прецедент започна 48-ото Народно събрание, след като политическите сили

...
С прецедент започна 48-ото Народно събрание, след като политическите сили
Коментари Харесай

Най-интересното, което се случи и не се случи на първото заседание на парламента

С казус стартира 48-ото Народно заседание , откакто политическите сили не съумяха да изберат ръководител.

Според информация на Българска телеграфна агенция няма случай от измененията през 1989 година насам, при който да не е бил избиран ръководител на Народното събрание при първото му съвещание.

След две несполучливи процедури по желание съвещанието беше прекратено и ще бъде възобновено на следващия ден в 10:00 ч.

От " Демократична България " оферират ротация на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната " отпред на Народното събрание. От ГЕРБ одобриха предлагането. Очаква се отговорът на Политическа партия.

♦ Тържествена част

По традиция началото на новия парламент бе обещано от най-възрастния народен представител Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС). След инспекция на кворума, малко след 09:00 ч., той би звънеца в пленарната зала. В приветствието си Рашидов прикани депутатите за примирение, разсъдък, помиряване и пожела " този път да излезе нещо по-добро от всичко това ".
  Пак ви апелирам, сътрудници, мислетеВежди Рашидов

„ Нека, когато се изправяме един против различен на тази висока естрада, да помним, че всеки има своя живот, достолепие, че всеки има близки и, най-много, зад всеки от нас стоят хиляди хора със своите фантазии и ориси. Нека спорим, само че да не се наскърбяваме, дано се борим, само че да не се убиваме “, моли още той.

След речта на Рашидов новоизбраните депутати поставиха клетва , а в залата прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция президентът направи обръщение към Народното събрание. „ Искрено се надявам 48-ото Народно заседание да ни изведе от спиралата на политическа неустойчивост и ключът е точно във вас, сподели президентът Румен Радев от парламентарната естрада. 
  Нужен е разсъдък, необходим е кураж, с цел да се сформира държавно управление, което да поеме отговорност и да ръководи във време на тежки изпитанияРумен Радев
На формалното разкриване с изключение на Румен Радев и Илияна Йотова , участваха служебният министър председател Гълъб Донев и членове на служебния кабинет, основният прокурор Иван Гешев, омбудсманът Диана Ковачева , предходни президенти и ръководители на Народното събрание, представители на правосъдната власт и Конституционния съд, на синдикати и работодатели, вероизповеденията и дипломатическия корпус.  

♦ Посланията на политическите сили

Церемонията продължи с изказване на представителите на седемте парламентарно показани партии – ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме Промяната “, Движение за права и свободи, „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ Демократична България “, „ Български напредък “. Основният акцент в техните изявления беше ролята, която са им отредили гласоподавателите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС  Десислава Атанасова  заявява, че единството и мирът ще са в основата на обединението ГЕРБ-СДС в този парламент. Ще се стремим тук да има единодушие, а в страната ни да има мир, увери тя.

Съпредседателят на партия „ Продължаваме Промяната “  Кирил Петков  съобщи, че ще работят, с цел да оправдаят доверието на своите гласоподаватели. Той дефинира като приоритет решаването на същинските проблеми на хората. 

След водача на ДПС  Мустафа Карадайъ  главната задача на всички политици и държавни институции е решаването на казуса с неналичието на разговор навреме.
Спасение и избавление извън няма да пристигна, сподели в своето изказване водачът на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

Според ръководителя на БСП  Корнелия Нинова  отговорността на народните представители е най-голяма и е доста значимо по какъв начин те ще наредят цели пред страната.

Председателят на ПГ на " Демократична България "   Христо Иванов  означи, че ще бъдат твърди във връзка с целите сигурност, правда и напредък.

Българският народ ни изпрати тук, в 48-ото Народно заседание, да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си или да демонстрираме партиен егоцентризъм, сподели водачът на „ Български напредък “  Стефан Янев .  

♦ Изборът на ръководител

Въпреки апелите за разговор и единодушие по цели, политическите сили не съумяха да изберат ръководител на новия парламент. 

При първата процедура за избор на ръководител на 48-ото Народно заседание номинациите бяха четири – Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин („ Българска социалистическа партия за България “) и Петър Петров („ Възраждане “). Нито един от тях не съумя да събере нужното съгласно разпоредбите болшинство, с цел да бъде определен ръководител от първия път. При второто гласоподаване изборът беше сред двамата претенденти, събрали най-вече гласове – Росен Желязков и Никола Минчев. Росен Желязков получи 103 гласа в поддръжка, 85 " срещу " и 52 " въздържал се ",  а Никола Минчев от " Продължаваме Промяната " - 98 гласа " за ", 32 " срещу " и 110 " въздържал се "
.  
Според процедурните правила, в случай че при първото гласоподаване никой от претендентите не получи повече от половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала, се създава втори избор, в който вземат участие двамата номинирани, получили най-вече гласове. При второто гласоподаване определен е претендентът, който получи повече гласове. От " Продължаваме Промяната " обаче обърнаха внимание, че съгласно Конституцията Народното събрание приема законите и другите актове с болшинство повече от половината от присъстващите народни представители, т.е. няма годен избор. Последва спиране, в което да уточнят процедурата.

След обновяване на съвещанието депутатите още веднъж одобриха процедурните правила и пристъпиха към втора процедура за избор на ръководител, в която беше препоръчана и пета кандидатура - на  Йордан Цонев от ПГ на Движение за права и свободи.  

След разгорещени диспути, Вежди Рашидов, който ръководеше съвещанието, дефинира обстановката като „ цялостен подбив “. Той прикани депутатите да преминат към гласоподаване. 
  Аз не съм като вас свободен човек. Тук е място за работа, а не за привнасяне от улицата на негативиВежди Рашидов
И при втората процедура не беше определен нито един от петимата претенденти з а ръководител на 48-ото Народното събрание. Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП) още веднъж отидоха на балотаж, само че до избор на ръководител не се стигна. 

Вежди Рашидов разяснява, че Народното събрание е изпаднал в обстановка „ Параграф 22 “ .

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова направи предложение за спиране на съвещанието и депутатите да се съберат още веднъж на следващия ден. Рашидов се съгласи, че концепцията е рационална. Той още веднъж прикани народните представители да бъдат мъдри и разгласи: „ В 10 ч. ще продължим съвещанието “.

♦ Предложение за решение

След съвещание на парламентарната група, от " Демократична България " оповестиха, че на следващия ден на председателски съвет ще отидат с предложение да се посочи сред парламентарните групи една стратегия най-малко от дилемите, които са най-спешни, и на тази база да се реализира единодушие за ротация сред номинациите на двете най-големи политически сили. Има подобен модел в Европейския парламент, уточни ръководителят на групата Христо Иванов.

ГЕРБ подкрепя предлагането на " Демократична България " за ротационно председателство на 48-ото Народно заседание, това съобщи водачът на партията Бойко Борисов по време на брифинг в централата им. 

" Има доста национални приказки за двете овнета, които са се бутали на мост, до момента в който паднат, единствено че народът не заслужава това, което през днешния ден в Народното събрание се случи. Погазва се Конституцията, погазва се и практиката, която е имало до момента. Ние не сме се заинатили за председателския пост. Просто той се дава по право на победители в изборите. Финансова, политическа, миграционна, енергийна рецесия... и ние продължаваме да се занимаваме кой ще е ръководител на Народно събрание. По-умният, по-мъдрият отстъпва ", уточни Бойко Борисов.  1/45  2/45  3/45  4/45  5/45  6/45  7/45  8/45  9/45  10/45  11/45  12/45  13/45  14/45  15/45  16/45  17/45  18/45  19/45  20/45  21/45  22/45  23/45  24/45  25/45  26/45  27/45  28/45  29/45  30/45  31/45  32/45  33/45  34/45  35/45  36/45  37/45  38/45  39/45  40/45  41/45  42/45  43/45  44/45  45/45
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР