С преминаването към цифровизация на визовия процес ще отпадне и

...
С преминаването към цифровизация на визовия процес ще отпадне и
Коментари Харесай

ЕС преминава към цифрови визи за Шенгенското пространство

С прекосяването към цифровизация на визовия развой ще отпадне и нуждата претендентите да получават стикер в паспорта си, което значи, че към този момент няма да има срещи в консулствата или офисите на доставчиците на услуги, съобщи Агенция Франс Прес.


Промяната, показана след няколкомесечен законодателен развой, ще влезе в действие три седмици след публикуването ѝ в административния държавен вестник на Европейски Съюз, което се чака скоро.

Шенгенското пространство включва 23 от 27-те страни - членки на Европейски Съюз, както и асоциираните съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

" Онлайн визовата система ще опрости процеса на кандидатстване за визи за пасажерите ", съобщи испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз. След като тя бъде въведена, хората, които аплайват за кратковременен престой в Шенгенското пространство, ще качват документи, данни и електронни копия на документите си за пътешестване с биометрична информация и ще заплащат такси - всичко това посредством онлайн платформа. Ако бъдат утвърдени след инспекция в базата данни, те ще получат криптографски подписан баркод, който да разпечатат или да запазят в устройство.

Но на някои претенденти, които подават документи за първи път, или на тези с нов паспорт или изменени биометрични данни въпреки всичко може да се наложи да се явят на персонална среща.

В някои страни, като Австралия, към този момент са въведени сходни системи, при които онлайн визата е обвързвана с паспорта на лицето, без да е належащо да се слага стикер в него. В множеството случаи жителите на повече от 60 страни по света, в това число Австралия, Англия, Канада, Нова Зеландия и Съединените щати, не е належащо да аплайват за шенгенски визи за къси визити.

Но скоро те въпреки всичко ще би трябвало да аплайват онлайн за авансово тествано влизане в границите на доста отлаганата Европейска система за информация и позволение за пътешестване (ETIAS), сходна на системата ESTA, употребена в Съединени американски щати. Всички гости, които влизат в Европейския съюз - с визи или безвизово пътешестване, както и с ETIAS - ще преминат през автоматизирана система за влизане/излизане от Европейски Съюз (EES), чието въвеждане също се забави доста.

Компютъризираната система ще записва данните за лицето и биометричните му данни, както и датата на влизане и излизане, като ще следи за просрочени и отказани влизания. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР