С преходни разпоредби в Закона за изменение и допълнение на

...
С преходни разпоредби в Закона за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Кога ще платят спрените ТЕЛК пенсии

С преходни разпореждания в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в действие от 29.01.2023 година,  се регламентира, че служебно се възобновява правото на пенсия за неработоспособност и/или добавка за непозната помощ на лицата с изминал период на експертното решение, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване до влизането в действие на закона, когато е налице закъснение в здравната експертиза. Това съобщиха от Националния застрахователен институт (НОИ).

Информацията за тези лица бе получена от Министерството на здравеопазването (МЗ) в Националния застрахователен институт (НОИ)  на 13 февруари 2023 година в законоустановения период, коментират от института.

Регулярна информация за лицата, които попадат в обсега на другите разпореждания, ще се подава в Национален осигурителен институт от Министерство на здравеопазването до 20-то число всеки месец, считано от настоящия.



В осъществяване на закона по получените от Министерство на здравеопазването описи Национален осигурителен институт ще изплати пенсиите и добавките с продължен период през първата половина на месец март 2023 година

Нова формула за пресмятане на проценти ТЕЛК

Ще се възвърне и продължи изплащането на следните типове пенсии и добавки:
- Лична пенсия за неработоспособност заради общо заболяване;
- Лична пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест;
- Лична пенсия за военна инвалидност;
- Лична пенсия за гражданска инвалидност;
- Социална пенсия за инвалидност;
- Наследствена пенсия, която се изплаща на лица въз основа на избран в ЕР на ТЕЛК/НЕЛК % на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане;
- Добавка за непозната помощ.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР