С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен

...
С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен
Коментари Харесай

Фандъкова с много силни думи за 142 години от Освобождението на София ВИДЕО

С празнично пердашене на камбаните на централните софийски храмове, признателен молебен и литийно шествие беше маркирана годишнината от навлизането на съветските войски под предводителството на военачалник Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско иго, предава Нова телевизия.

София е освободена преди 142 години без насилия, без пожари, както се е възнамерявало, без изтребване на популацията. Бързата реакция на съветските войски, които проникват стремително в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го изоставен, както и волята на жителите на града, водят до неговото избавление през 1878г.



Благодарственият молебен е бил в храм „ Света Неделя”, където се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за Освобождаването на града. На тях е участвал персонално военачалник Гурко.

Днес благодарственият молебен се състоя в храм „ Света Неделя”. Там преди 142 години се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на града.

На тях е участвал персонално военачалник Гурко. Литийното шествие и поднасянето на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител беше придружено с литературно-музикална стратегия и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец.

"След 142 година от Освобождението на София, през днешния ден всички почитаме всички починали за свободата на нашия град, на всички бойци, предвождани от ген. Гурко. Трябва да си спомним и държанието на европейските дипломати, които предотвратиха опожаряването на нашия град ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР