С повод и без повод, питата с орехи и стафиди

...
С повод и без повод, питата с орехи и стафиди
Коментари Харесай

Разкошна сладка пита с орехи и стафиди

С мотив и без мотив, питата с орехи и стафиди ще се включи във всеки ваш ден и ще го направи по-специален и сладостен

Необходими Продукти

● прясно мляко - 200 мл топло
● вода - 150 мл топла
● захар - 150 г
● олио - 50 мл
● краве масло - 50 г разтопено
● яйца - 1 бр.
● квас - 7 г суха
● брашно - към 650 г
● сол - 1 щипка

плънка


● захар - за поръсване
● орехи - 60 г счукани
● стафиди - 60 г
● краве масло - 40 г разтопено и охладено

Начин на подготвяне

В купа налейте топлото мляко и вода, захарта, яйцето, олиото и разтопеното масло.

Прибавете маята и разбъркайте, прибавете щипка сол и пресятото брашно на стадии, замесете меко тесто. Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на топло за 90 минути да втаса.

Премесете втасалото тесто и разделете на 2 равни елементи, като едната част разделяте на 6 равни елементи, завършени на топки. Завийте топките със стреч фолио и оставете да починат за 10 минути.

Голямата топка разточете върху леко набрашнен плот на правоъгълна кора с размери 45х30 см, изрежете краищата на кората и оформете топче от тях, завийте го.

Намажете половината от по този начин завършената на правоъгълник кора с меко масло, поръсете със захар, счукани орехови ядки и стафиди по ваш усет.

Навийте поръсената с плънка част на руло, останалата част нарежете на ленти с широчина 1 см. Сплетете ги по три на плитки и увийте плитките към рулото. Поставете полученото сладко руло, завито в кръг, в тава, покрита с хартия за печене.

Разточете 6 дребни топки с диаметър на паница, слепете ги три по три с масло, като поръсвате със захар. Горните кори не мажете с масло и ръсите със захар.

Нарежете купчинките на по 6 триъгълни части, направете прорез в средата им и промушете острия връх през него, завийте на кифлички (общо 12 бр.) разпределете получените кифлички към рулото отмерено.

Оформеното топче от изрезките, разточете на кора, намажете с масло, поръсете със захар, орехи и стафиди, защипете краищата на кората и оформете топка, поставете я в средата на тавата, вътре в рулото.

Покрийте сладката погача със стреч фолио и оставете за 20 минути да почине, след което намажете с разрушените жълтък с прясно мляко и поръсете със семена.

Поставете вашата сладка пита тавата в авансово нагрята на 180 градуса и печете за към 35 минути до златисто кафяв цвят.

Усилията ви ще бъдат възнаградени с луксозна сладка пита с орехи и стафиди!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР